Fisksperma på menyn hos Michelin-kock på en trendig restaurang i Spanien – ”en smak av havet”, säger en som testat

    18 maj 2023, kl 09.45

    Fisksperma, eller mer korrekt ”mjölke”, serveras sedan länge i Japan, där ”shirako” är uppskattat bland annat av damer som vill hålla hyn ung och frisk. Nu har en avantgardistisk Michelin-kock i Madrid, Dabiz Muñoz, lagt till maträtten på sin restaurang DiverXO (extrautrustad med tre Michelin-stjärnor).

    Läckerheten tas bland annat fram från blåsfiskar, bläckfisk, marulk och torsk; färgen varierar från vit till rosa. Muñoz lade upp ett foto på den tjusiga fiskrätten på Instagram i april, där de som provat beskriver det som ”konstigt”, ”lent och krämigt” och med ”en smak av havet”, meddelar New York Post. Ett fan skrev ”Munsbiten kommer varm från grillen. Det var svårt för mig, men den hade en mycket minnesvärd konsistens.”

    Shirako är inte särskilt populärt på europeiska menyer, även om vissa regioner har introducerat det. På Sicilien heter det lattume och används till pasta, medan man i Ryssland kan se inlagd sillmjölke, kallad moloka, på menyerna.

    Du som har vägarna förbi Madrid och är sugen på en något annorlunda gaffelbit får krama ur runt 4 000 kronor ut plånboken för en sittning. Lägg till ett par tusenlappar för vin till maten. Betalning sker i samband med bordsbokning.

     

     

    Fler notiser