Är det möjligt att allsidigt skildra Sverige av i dag, och avslöja missförhållanden, maktmissbruk och lömska ränker som syftar till att föra människor bakom ljuset – och samtidigt i andra artiklar berätta om allt det goda som människor ändå förmår skapa?

Betraktar man medierna i Sverige i dag blir svaret nej.

Trots obegripligt stora resurser produceras mest underdånig returinformation från politiker, myndigheter, och de stora bolagens och bankernas styrelser.

Det dagliga nyhetsflödet vinklas dessutom på att sådant sätt att en domedagsstämning skapas hos läsaren, tittaren eller lyssnaren – och vi förväntas känna skräck och göra som vi är tillsagda – och framförallt inte tänka själva,

Klimatet, corona, och Putin är ett exempel på detta.

Läsaren förväntas inte bara känna skuld för att det brinner i Grekland och regnar i Italien, utan också för att han eller hon inte rensat ut påstått rasistiska eller transfoba tankar ur sitt medvetande, typ: varför bjuder du inte hem en flyktingfamilj på middag minst en gång i veckan? Varför tar du inte med dina barn på en sagostund med dragqueens?

De svenska medierna i dag försöker inte förklara för läsaren vad som är fel med världen och Sverige – de försöker förklara för läsaren att det är fel på honom eller henne eftersom det ser ut som det gör i världen, ungefär: ”Amazonas dör eftersom du har prinskorv på julbordet! Din jävel!”.

Vi valde en annan väg i vår nyhetsbevakning.

Vi valde den ständiga misstänksamhetens väg, utgångspunkten var alltid att de som styrde, de som satt bakom ratten – de tänkte köra över oss andra.

Nedan några få exempel på vad vi skildrat, berättat om, avslöjat och förklarat under våra två år – och du kan alltid besöka vårt arkiv och på egen hand gå på upptäcktsfärd bland allt det material vi publicerat.

  1. Koranbränning får mer resurser än mord och skjutningar

INTE BROTTSLIGT BRÄNNA KORAN, förklarar åklagare i Linköping – sätter ändå in stora resurser för att bevisa att brott trots allt ändå begåtts – samtidigt läggs förundersökningar om ungdomsrån ner i staden som såg elva skjutningar 2021

 

2. Svt:s Uppdrag granskning döljer miljonrullning till misslyckad integration

Miljonregn över föreningar i Borlänges riskområden utan resultat – kommunens starke man förklarar att ”man måste vara uthållig” – NY SERIE: Somaliernas makt – så kan 3 500 människor diktera sina egna villkor i en kommun på 50 000 invånare

 

3. Riksdagens talman fixar presstöd till sitt familjeföretag

Familjeföretaget där talman Andreas Norlén är styrelsesuppleant, har fått 60 miljoner kronor i presstöd, förutsättning för utdelningar på hundratusentals kronor

 

4. Annika Strandhäll åker taxi för en halv miljon

Miljöminister STRANDHÄLL är ANNIKA I, DROSKDROTTNING – ÅKT TAXI FÖR 423 089 KRONOR, överlägset mest i riksdagen, angrep Ulf Kristersson för slöseri med skattebetalares pengar, han blev skjutsad för 113 000 kronor – HELA LISTAN: de låter dig betala bullen

 

5. Säpos skapade statskupp

Planerade Thomas Amnebring en statskupp? Tror Säpo verkligen det eller har de behov av att visa upp påstådd högerextrem komplott? Vi granskar den misstänkte och hittar en slarvig, vapenfixerad person som ofta har svårt att skilja på fantasi och verklighet

 

6. ”Hallick-Frank”, bordellägaren som blev ”advokat”

Markus ”Hallick-Frank” Halvorson åtalas för våldtäkt, bedrägeri, och sexköp – inledde sin bana som bordellägare, började sedan kalla sig advokat och lura av kvinnor pengar, 26 kvinnor står som målsägare; tidigare dömd flera gånger för bedrägeri

 

7. Erika Bjerströms påhittade klimatkatastrofer

Erika Bjerström, journalisten som är världens första AOI (artificiella ointelligens) – skapad i Svt:s och Bonniers från verkligheten helt isolerade laboratorium – erkänner att hon som reporter är programmerad att ”arbeta i samklang med sina värderingar”

 

8. Pervers president

JOE BIDEN, PERVERS, PRESIDENT, PAPPA – det är inte så att knarkande sonen Hunter är familjens svarta får – hela skocken uppvisar ett stört beteende – formade av far som antastar assistenter och gärna visar sig naken inför kvinnliga livvakter

 

9. Alex Schulman snyftar, skarvar, snörvlar för att få sympati

ALEX SCHULMAN, EN LIKSKÄNDANDE OFFERKOFTAS KARRIÄR: Från skvallernotiser till litterära priser, ständigt beredd att sparka neråt och slicka uppåt för att få uppmärksamhet – har lärt en generation hur de alltid kan skylla på andra för sina egna handlingar

 

10. Adam Farhoumand, ”mästermäklaren” som  var bulvanbluffare

Adam Farhoumand häktad – vd på högprofilerade Unik Fastighetsförmedling misstänkt för bedrägeri, penningtvätt och bokföringsbrott – ekobrottsmyndigheten tror lägenheter köptes via bulvaner, förmedlades sedan svart, ska ha pågått från 2019 till hösten 2022

 

11. Jesper Söder, haren som framställde sig som Carl Hamilton

GRANSKNING: JESPER SÖDER, VÅR TIDS HJÄLTE? Är han en stridsmaskin – skjutskicklig underrättelseofficer som är expert på närstrid; med ett hjärta som klappar för de svaga – eller är han en person som ständigt överdriver sin egen betydelse?

 

12.  Dummedagsprofeten Johan Rockström

SNART ÄR DIN SISTA STUND KOMMEN, säger Johan Rockström, som i decennier sagt att vi bara har tio år på oss innan det är för sent; hänvisar alltid till vetenskapen som motivering till globala detaljregleringar, bryr sig inte om hur den lokala verkligheten ser ut

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.