I en av de fattigare stadsdelarna i Kongos huvudstad Kinshasa lyser månens sken upp den 28-åriga voodoobrottaren Maitresse Libondans, under ett tillfälligt strömavbrott. Hon förklarar för den utsände AFP-reportern hur hon åberopar sina förfäder för att besvärja sina motståndare. ”Jag forskar om talismaner”, säger Libondans och håller upp en käpp som hon säger är genomsyrad av mystiska krafter.

Maitresse Libondans poserar för AFP:s fotograf i stadsdelen Selemenbao I Kinshasa, 29 juli 2023 (alla foton av Alexis Huguet / AFP) KLICKA FÖR FULL STORLEK

Och magi är en viktig del i den vilda voodoobrottningen, där män och kvinnor i alla storlekar använder olika grader av magi i ringen för att få ett vinnande övertag. Libondans kliver bara in i ringen om hennes förfäder, som kontaktas medelst andliga riter, försäkrar henne om vinst. Om och när det blir dags för strid använder hon sin karaktäristiska stridsteknik: att blotta brösten för att hypnotisera sin motståndare. ”Jag fick honom att suga på mina bröst”, säger brottaren sakligt till AFP om sin senaste seger.

Matchen, som arrangeras sent under kvällen på en ranglig brottningsring vid en liten skolgård, lockar tvåhundra personer. Vuxna betalar tolv kronor i inträde. En blåsorkester och trummisar ger liv till en entusiastisk publik. Lokala cigaretter, jazztobak och hembränt hjälper till att höja stämningen. Det här är långt från de välbärgade delarna av Kinshasa, som för närvarande är värd för Francophone Games, den fransktalande motsvarigheten till Samväldesspelen.

I den första matchen vann en manlig fighter, iklädd en kvinnoklänning och boxningsskor, över sin motståndare med en besvärjelse, och frammanade en explosion av lågor i ringen. Sedan var det dags för Libondans, och hon gick in i ringen ackompanjerad av blåsorkesterns musik. Kampen mot den tuffa manliga fightern Masamba var hård. Först när Libondans lyfte upp sin tröja kunde hon med hjälp av magin få matchen att vända, när både Masamba och domaren började suga på hennes bröstvårtor. Efter segern fick hon de båda förtrollade männen att dansa till musiken och publikens jubel. ”Han borde gå hem och arbeta mer med att förbereda sina besvärjelser”, sa hon om motståndaren efter matchen.

Enligt kämparna bedöms voodoobrottning utifrån tre kriterier: teknik, mod och magi. Samtidigt tycks det finnas få strikta regler under kampen, annat än att underhålla och bryta tabun. Den sista omgången vanns för övrigt av en kraftig kongolesisk arméofficer klädd i en suggestiv rosa ballerinakjol. Många brottare säger att de livnär sig på kampvinsterna, med prispengar som uppgår till tiotusentals kronor för de största evenemangen. De flesta kompletterar också sin inkomst genom att arbeta som healers.

Andliga traditioner, såväl som katolicismen, är viktiga i Kongo vilket gör att alla inte ser särskilt positivt på magi. ”Det finns folk som är rädda för mig”, avslutar Libondans och håller i sin käpp. ”Men det finns också massor av fans.”

Det exakta ursprunget till sporten är oklart, och brottare som intervjuats av AFP sa att de följer sina äldres exempel. Men vissa experter säger att brottningen med inslag av magi dateras till 1970-talet, och då särskilt ”Rumble in the Jungle”. I det som då, 1974, fortfarande var Zaire möttes Muhammad Ali och George Foreman i en legendarisk boxningsmatch, den förmodligen största sporthändelsen på 1900-talet. Uppstickaren Ali lyckas till slut vinna över den då obesegrade och obestridde tungviktsmästaren Foreman. Redan då var musik och underhållning en del av upplevelsen, liksom psykningar av motståndaren. Se gärna filmen Rumble in the Jungle (1974).

Och här hemma då, vad finns det för bra trollformler att ha i beredskap? Bättre wifi? Det finns en hemlig besvärjelse för det. Löneförhöjning? Inga problem, men var aktsam hur du uttalar de väl förborgade orden, för annars riskerar du att få i uppdrag att genuscertifiera din avdelning. Rekommenderad läsning: den isländska svartkonstboken från 1600-talet som finns på Historiska museet (ej hemlån). ”Skaffa dig ett hönsägg och gjut däri blod från stortån på din vänstra fot. Lägg sedan ägget under fågeln och låt honom ruva därpå. Tag sedan ungen och bränn honom på eketrä. Lägg det brända sedan i en linnepåse, och bär på ditt huvud.” Följ denna trollformel och du blir osynlig!

För att straffa någon i din omgivning rekommenderas fjärt-runor. Med ditt eget blod ristar du in runorna på ett vitt kalvskinn, samtidigt som du reciterar ”Jag ristar dig åtta assrunor, nio naudrunor, tretton thursrunor vilka må plåga din buk med svår väderspänning och … våldsamt fjärtande … Måtte aldrig ditt fjärtande upphöra varken dag eller natt…” Håll dig sedan på behörigt avstånd.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!