Vem har inte spelat trädgårdskrocket på somrarna, och blivit osams med släkt och vänner som inte förstår reglerna, eller kommer med icke efterfrågade tips och instruktioner? (Det är vinnaren som ska samla in kloten och bågarna.) Det kanske är vanligare med kubbspel på bensinstationerna i dag, men i Japan blir den krocketliknande sporten gateball allt populärare.

Under en stekande sol i Tokyo svingar 81-åriga Katsuko Morita sin klubba, och slår en boll genom en båge på planen. Reglerna är enkla. Två lag, varje spelare har en numrerad boll som anger spelordningen – banan har tre bågar och en målstolpe. Laget får en poäng för varje boll som rullar genom en båge, och två poäng när den träffar målstolpen. Efter en kort halvtimme är matchen över, och man kan svalka sig inför nästa omgång.

Gateball-spelare kopplar av med isglass efter en match i Tokyos utkant (foto: Richard A. Brooks / AFP)

”Några av mina vänner i min generation säger till mig att jag måste vara galen som går ut och spelar gateball i den här värmen”, säger Morita till AFP:s reporter under en träningsmatch. ”Men när jag spelar störs jag inte av värmen”, fortsätter hon och ler under bredbrättad hatt. Den inbitne gateball-spelaren syns till nästan varje dag, även när kvicksilvret skjuter i höjden.

Också Japan har haft en nästan rekordvarm sommar, med frekventa varningar om att framför allt äldre ska hålla sig inomhus och använda luftkonditionering. Officiella siffror visar att just äldre stod för mer än 80 procent av dödsfallen orsakade av värmeslag de senaste fem åren. Samtidigt kräver gateball inte någon större fysisk ansträngning, och spelare som väntar på sin tur svalkar sig i skuggan med en glass eller något annat kallt. Vissa lägger ispåsar under hatten eller runt halsen, men det går också att investera i en väst med fläktar insydda i sidorna.

VÄSTANFLÄKT. Mekaniserade kläder hjälper vissa av utövarna att hantera sommarvärmen (foto: Richard A. Brooks / AFP)

”Värmen i år är galen. Jag har aldrig upplevt något liknande”, sa Makoto Kabe, 78 år, när AFP-reporterns termometer visade en temperatur på 44° C. ”Men om jag bara höll mig i ett luftkonditionerat rum och tittade på tv hela dagen, så skulle jag bli senil”, skrattar Kabe. ”Spelet hjälper till att hålla min hjärna aktiv.”

Och Michiko Aoki, 81 år, håller med. ”Jag kommer hit för att öppna upp mig för omvärlden. Det här är också platsen där jag får träffa många av mina vänner”, och tar en glass i skuggan av ett träd. ”Att äta, sova och spela gateball är de tre största delarna av mitt liv nu.”

Efter andra världskriget ansågs gateball som ett billigt tidsfördriv för barn, när de flesta familjer kämpade för att ordna fram mat och andra förnödenheter. Det är fortfarande enormt populärt, särskilt bland äldre – 90 procent av gateballspelarna i Tokyo är 70 år eller äldre, enligt Toshiaki Koizumi från Tokyo Gateball Union.

Utrustningen är enkel och en bana kan ordnas varhelst man finner en någorlunda jämn markplätt (foto: Richard A. Brooks / AFP)

Morita och andra spelare träffas flera gånger i veckan för att träna inför officiella turneringar. Det är en chans att umgås, men de tar spelet på allvar då ingen gillar att förlora. Ibland hörs ”Tänk hårdare!” när en spelare misslyckas med ett slag.

Nästa World Gateball Championship går av stapeln 2026, så du har gott om tid att lära dig tänka hårt. Med litet sassa brassa mandelmassa kanske du kan ställa upp och försvara Sverige i den hårda kampen mot VM-nationer som bland annat Brasilien, Kina, Japan, Australien och USA. Gör ett försök – om inte annat, så kanske det med tiden går att hitta gateball-set på bensinstationerna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!