Tyngre än en blåval? Ja, säger forskare i Peru, som efter en upptäckt för 13 år sedan nu presenterar Perucetus colossus

  8 augusti 2023, kl 19.00

  Nu har forskare identifierat en ny kandidat för det tyngsta djuret någonsin. För 13 år sedan hittade de varelsens fossiliserade ben i öknen i södra Peru, som nu har fått namnet Perucetus colossus, meddelar BBC News. Datering av sedimenten runt lämningarna tyder på att den levde för 39 miljoner år sedan.

  ”Storleken och formen av fossilerna innebar att det tog tre år att få dem till Lima, där de studerats sedan dess”, säger Eli Amson, en av forskarteamet som leds av paleontologen Mario Urbina. Arton ben återvanns från det marina däggdjuret; 13 kotor, fyra revben och en del av ett höftben. Trots de fragmentariska resterna kunde man rekonstruera djurets kroppsform och massa.

  Sannolikt var just den här individen 17–20 meter lång, vilket inte är exceptionellt. Men den ovanligt täta benmassan (som underlättar sökandet efter föda i grunt vatten) skulle ligga på 5,3 till 7,6 ton. Med organ, muskler och späck vägde den mellan 85 och 320 ton. Det kan jämföras med den högsta registrerade vikten för en blåval: 190 ton.

  ”Det finns ingen anledning att tro att vår individ [av Perucetus colossus] var särskilt stor eller liten”, avslutar Eli Amson, forskare vid Tysklands naturhistoriska museum.

   

   

  Fler notiser