Filmregissören bakom filmer som Exorcisten och French Connection går bort, 87 år gammal – hade en ny film på gång

  8 augusti 2023, kl 14.00

  William Friedkin, regissör för skräckfilmen Exorcisten, dog i måndags vid 87 års ålder. Filmen hade premiär 1973, och den förskräckta publiken hänfördes av historien om en tolvårig flicka (spelad av Linda Blair) som var besatt av djävulen. Nyhetsmedier vid den tiden rapporterade att biobesökare svimmade och kräktes i salongen, och att folk som lämnade teatern skrek av vånda.

  Exorcisten nominerades till tio Oscars, vann två och gav upphov till flera uppföljare. Friedkin var inte över hövan förtjust i de nya versionerna. ”Alla är löjliga … Det jag har sett av dem fick mig att vilja spy så som den lilla flickan kräks i filmen”, sa han vid ett tillfälle.

  En annan av Friedkins klassiker är den sevärda French Connection (1971), med Gene Hackman i huvudrollen. Filmens fem Oscars inkluderade bästa bild och bästa skådespelare.

  Friedkins senaste film, The Caine Mutiny Court-Martial, har premiär på filmfestivalen i Venedig senare i augusti. I filmen spelar Kiefer Sutherland en sjöofficer som ställs inför rätta för myteri efter att ha tagit kommandot från en fartygskapten, som han upplever agerar på ett instabilt sätt och utsätter både fartyget och dess besättning för fara.

   

   

  Fler notiser