Två personer har häktats efter kravallerna på den eritreanska kulturfestivalen i Järva – mordbrand, grov misshandel

  7 augusti 2023, kl 13.11

  I torsdags ägde den regimtrogna eritreanska kulturfestivalen rum på Järvafältet i Stockholm – två personer har häktats efter det våldsamma upploppet som ägde rum, uppger Sveriges Radio. Den ene misstänks för mordbrand, och den andre för grov misshandel. Samma dag frihetsberövades ytterligare ett 40-tal personer, men dessa har nu släppts ur polisens förvar.

  I samband med kravallerna skadades 56 personer, bland annat fyra poliser som fick lindriga skador. Flera personer vårdas ännu på sjukhus. Enligt Dagens Nyheters reportrar som var på plats under torsdagen protesterade runt 1 000 personer mot evenemanget, något som hastigt mynnade ut i våldsamma kravaller.

  Festivalens arrangör riktar skarp kritik mot polisen, som man menar var dåligt förberedd på de plötsliga händelserna, trots förvarningar om att oroligheter kunde uppstå. Polisens biträdande kommenderingschef Maria Sundström håller inte med. Hon säger till Dagens Nyheter att de poliser som var på plats ”gjorde ett fantastiskt jobb med att få kontroll på situationen.”

  ”Det var en svår situation med mycket våld”, sa Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

   

   

  Fler notiser