Mer än en tredjedel av britterna känner inte till att transkvinnor biologiskt sett är män, visar en enkät om könstermer

  8 augusti 2023, kl 16.00

  35 procent av de som deltog i en undersökning analysgruppen Murray Blackburn Mackenzie, MBM, arbetat med tror att en transkvinna (man-till-kvinna-transperson) i själva verket ursprungligen föddes som kvinna. Rapporten menar att förståelsen i frågan är dålig, eftersom många helt enkelt inte vet vad vissa politiskt korrekta termer betyder, meddelar Daily Mail.

  MBM anklagade institutioner, som BBC, för att använda termerna under genusdebatter utan att tänka på att många inte är helt säkra på vad de menar. Experter säger vidare att termer som ”transkvinna” är ”avsiktligt” förvirrande, och att transrättighetsaktivister hävdar att det är diskriminerande och stötande att hänvisa till en transpersons riktiga biologiska kön.

  ”Att använda dessa termer, utan att precisera vad de betyder, kommer i bästa fall att göra en stor minoritet av människor osäkra”, sa Lisa Mackenzie, en av MBM:s grundare, till Daily Telegraph. ”För att undvika förvirring och missförstånd måste journalister och andra tydligt beskriva vilket kön på personen man pratar om, i alla sammanhang där genus har betydelse.”

  Endast 55 procent av personerna mellan 25 och 34 år identifierade en transkvinna som någon som fötts som man.

   

   

  Fler notiser