Äldste sonen till Kambodjas premiärminister Hun Sen blir ny härskare i landet där det är vanligt att man ärver makt

  7 augusti 2023, kl 19.20

  På måndagen utfärdade Kambodjas kung ett dekret som säger att landets premiärminister Hun Sen, som regerat i 38 år, ska efterträdas av äldste sonen Hun Manet, enligt BBC News. Bara några dagar efter valet den 23 juli meddelade premiärministern att han skulle avgå, vilket kritiker sa inte var demokratiskt. Hans parti vann alla mandat i parlamentet utom fem, efter att oppositionen uteslöts från valet.

  Hun Manet, 45 år, som tills nyligen var befälhavare för den kungliga kambodjanska armén, har länge förberetts för ledarrollen. Utnämningen ska bekräftas av parlamentet den 22 augusti; 120 av 125 platser i nationalförsamlingen kontrolleras av Hun Sens parti.

  Hun Sen kommer dock att behålla ledarskapet för det regerande partiet, en position som politiska analytiker säger ger honom den ultimata kontrollen över landet. Hans styre har blivit alltmer auktoritärt sedan han kom till makten 1985, och han har tystat motståndare genom att antingen fängsla eller förvisa dem.

  Många av männen runt Hun Sen som upplevt röda khmerernas revolution, och inbördeskrig på 1970- och 80-talen, har också avgått, och i vissa fall lämnat sina jobb till de egna barnen.

   

   

  Fler notiser