Räcker toalettpapperet? Flera vandrare har drabbats av magsjuka på Kebnekaise fjällstation, som nu stänger tillfälligt

  7 augusti 2023, kl 18.15

  Fjällräddningen hämtade tre personer, efter att flera drabbats av magsjuka på Kebnekaise fjällstation. ”Det var tre stycken i går som blev sjuka på leden på väg upp till toppen”, säger Svenska turistföreningens, STF, fjällchef Maria Persson till SVT Nyheter.

  Fjällstationen skriver på sin Facebook-sida att antalet som insjuknat dessvärre har ökat i en snabbare takt de senaste dagarna. ”Vi har allt svårare att isolera gäster, sanera utrymmen i den takt som krävs och avdela separata dass för de som är sjuka. Vi behöver bryta smittspridningen, ge personalen en chans att sanera alla utrymmen ordentligt och få upp nya dass till området.”

  Tidigare i somras förstördes stationens avlopp av kraftiga vattenflöden, varför bajamajor just nu är det enda alternativet. Vandrare som rör sig i området uppmanas att inte bajsa i närheten av vandringslederna, och att tvätta händerna ofta – men inte i rinnande vatten i fjällbäckarna. ”Det är ju fler ute i fjällen, och rinnande vatten åker ju vidare”, avslutar Persson. Det är 100 meters avstånd till led och bäckarna som gäller.

  STF har nu valt att stänga stationen tills smittan är under kontroll.

   

   

  Fler notiser