13 000 invånare i Düsseldorf evakueras när att en rostig bomb från andra världskriget grävs upp – bomben väger ett ton

  8 augusti 2023, kl 13.00

  Den ett ton tunga bomben, från andra världskriget, som hittades i Düsseldorf resulterade i att 13 000 invånare fick lämna sina lägenheter och hus under natten mot tisdag, meddelar den tyska nyhetskanalen WDR. Alla inom en radio på 500 meter från fyndplatsen måste lämna sina hem.

  Den amerikanska bomben hittades i samband med ett byggnadsarbete, och all spårbunden trafik till och från staden var avstängd under arbetet med desarmeringen. Även lokala buss- och spårvagnslinjer stoppades. Räddningstjänsten kunde 02.45 natten till tisdag meddela att man oskadliggjort den rostiga bomben.

  Nästan 80 år efter andra världskrigets slut finns fortfarande tusentals ton bomber som inte exploderat kvar i Tyskland, enligt Smithsonian Magazine. Mellan 1940 och 1945 släppte amerikanska och brittiska flygplan 2,7 miljoner ton bomber över Europa, hälften av dem över Tyskland. Så många som tio procent av dem exploderade inte.

  De flesta av bomberna var inte bestyckade med slagrör, som exploderar vid sammanstötning, utan med tidsfördröjda säkringar. Mer än 2 000 ton oexploderade bomber och ammunition på tysk mark upptäcks varje år – elva tyska bombtekniker har dödats sedan 2000 i samband med desarmering.

   

   

  Fler notiser