I dag, onsdagen 9 augusti 2023, utkommer Morgonposten för sista gången.

För knappt två år sedan sjösatte vi ett unikt och mycket ambitiöst experiment. Vi lanserade en ny spelare på den svenska tidningsmarknaden.

Vi var inspirerade av de största internationella boulevardtidningarna – brittiska Daily Mail, amerikanska New York Post och tyska Bild.

Vi såg att det fanns ett utrymme för en tidning som inte var så tam som Aftonbladet och Expressen, och men heller inte så svartsynt som alternativmedia. Vi ville göra en tidning som inte bidrog till att läsaren får en känsla av att allt är hopplöst, och att domedagen är mycket nära.

Vi ville klä av makthavare på ett respektlöst sätt, och visa att kejsaren är naken, och få läsaren att gapskratta vid åsynen. Det var därför vi avslöjade Annika Strandhälls maniska resande med taxi, hur talmannen Andreas Norlén plockat av staten miljoner i presstöd för sin familjs räkning, och hur SÄPO hittade på ett hot om statskupp från högerextremister. När det gäller gängen som tar över mer och med av Sverige har vi fokuserat mindre på vem som är förövaren, och mer på alla dem som gjort eländet möjligt, som politiker, byråkrater, domare, åklagare, och polischefer.

Vi är på många sätt nöjda med den produkt vi skapade.

Men nu har vi fattat beslutet att avbryta och avveckla projektet.

Orsaken är att vi inte nått de ekonomiska mål vi satt upp, och vi ser inte heller någon realistisk väg till att göra det. Vi skapade en tidning, men har inte förmått skapa en marknad för den.

Det primära problemet är inte att vi tjänat för lite pengar utan att vi haft för få läsare. Utan en bred läsekrets kan vi inte omvandla läsare till den skara betalande prenumeranter vi behöver för att nå lönsamhet.

I 20 månader arbetade vi med att placera en riktig tabloid på den svenska tidningsmarknaden – en marknad som kännetecknas av att den fria pressen krymper för varje år som går.

När annonsintäkterna sinat, och prenumeranterna minskat har andra tidningar bönat om allmosor från staten för att kunna överleva.

Och det har de fått.

Vi har istället alltsedan starten förlitat oss på läsares generositet – och staten kommer vi aldrig att tigga om hjälp.

Alltså lägger vi ned Morgonposten.

Men vi är lika obrutet oförväget stridslystna i dag som när vi producerade tidningen.

Att bli uppgiven vore fel.

Att i nuläget låta medarbetarna söka sig nya vägar i livet – och för sitt engagemang – är rätt.

Ett mycket stort och varmt tack till alla er som på olika sätt gjort Morgonposten möjlig; ni som läst, ni som delat våra artiklar och gett dem spridning och ni som prenumererat.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.