Iranskfödd konstnär strimlar sönder en koran med ett rivjärn utanför Irans ambassad i Köpenhamn – ambassaden är kritisk

  8 augusti 2023, kl 12.37

  Under helgen ställde sig konstnären Firoozeh Bazrafkan, född i Iran, framför Irans ambassad i Köpenhamn. Med hjälp av ett rivjärn strimlade hon sönder ett exemplar av koranen, och skrev i ett pressmeddelande att performanceverket ska ses som en kommentar till den iranska regimens krav på respekt för koranen.

  Bazrafkan, som även tidigare använt koranen i sin konst, menar att kravet på respekt ska ses som dubbelmoral. Regimen själv visar enligt konstnären inte någon ”respekt för kvinnors rättigheter, och hävdar att koranen rättfärdigar deras förtryck av miljontals kvinnor”, meddelar Hufvudstadsbladet.

  Den iranska ambassaden publicerade under söndagen ett pressmeddelande där man starkt fördömer ”den ständiga hatiska handlingen att skända den heliga koranen i Danmark.” De skriver vidare att man är ”förbryllad över de danska myndigheternas passivitet när det gäller att stoppa den oupphörliga spridningen av hat” i form av bland annat främlingsfientliga tal och förolämpningar mot koranen.

  Ambassaden uppmanar också den danska regeringen att ”sätta stopp för denna cirkus av pretentioner” i yttrandefrihetens namn.

   

   

  Fler notiser