Spanska dvärgar välkomnas till Frankrike för tjurfäktning – får inte uppträda i Spanien, där det ses som diskriminering

  7 augusti 2023, kl 15.24

  Nix, det handlar inte om traditionell tjurfäktning, mer en show där de spanska kortvuxna klär ut sig till bland annat tjurfäktare till publikens stora nöje, meddelar AFP. Torsdagskvällens show av truppen ”Diversiones en el Ruedo”, ”Kul i ringen”, sålde slut på arenan med 650 platser i Téthieu, en fransk by med 850 personer nära den spanska gränsen.

  Sedan april i år är sådana uppvisningar förbjudna i Spanien, med motiveringen att kortvuxna som klär ut sig till tjurfäktare, poliser eller brandmän för publikens nöje ”provocerar fram hån, förlöjligande och förakt”. Spanien grundade sin dom på EU:s direktiv om diskriminering av funktionshindrade.

  Samtidigt avfärdar artisterna själva resonemanget. ”Det är en komisk show, det finns inget blod och inget dödande, bara parodi”, sa Daniel Calderon, ledare för den elva man stora truppen. Mika Romero, truppens franska manager, tillade: ”Den verkliga diskrimineringen är att beröva dem deras försörjning.” 650 sålda biljetter à 160 kronor renderar 104 000 kronor brutto.

  Men Violette Viannay, ordförande för ”Franska kortvuxnas förening”, sa att sådana shower var ”kontraproduktiva” i kampen för bättre integration av kortvuxna människor i samhället.

   

   

  Fler notiser