Onsdagen 3 maj åtalades Markus Halvorson i Värmlands tingsrätt för 13 fall av våldtäkt, 10 fall av sexköp och flera bedrägeribrott. Halvorson är medborgare i Norge och född 1956. Han greps i september i fjol. I januari i år utlämnades han till Norge där han dömdes till två års fängelse för bedrägerier mot kvinnor.

I utredningen är det 26 kvinnor från olika delar av Sverige som är målsägande. Själv förnekar han anklagelserna om våldtäkt. Han har erkänt och förnekat köp av sexuell tjänst.

Han har kontaktat kvinnorna på sajter för sugardejting. Där har han utgett sig för att vara norsk fastighetsadvokat. I flera fall har han köpt tågbiljetter åt kvinnorna som sedan åkt hem till honom. Rättegången startar 10 maj och väntas pågå 25 dagar. I förundersökningsprotokollet framgår att personer försökt varna för honom på forumet Flashback, vilket är en del av bevisningen.

Det är dock inte första gången ”Markus Halvorson” är åtalad för bedrägerier. Han har under tre decennier bedragit kvinnor i både Sverige och Norge.

2012 hette han Frank Sandberg och greps misstänkt för att ha lurat fembarnsmodern Desirée Jönstedt från Norrköping på över 200 000 kronor. Inför Jönstedt kallade han sig Magnus Sandberg och utgav sig för att arbeta som skattejurist och driva livvaktsföretag. Åldern, 44 år, var påhittad. Han påstod också att han hade skyddad identitet och därför inte kunde ta lån. Fembarnsmodern lånade 212 000 kronor och förde över pengarna till Sandberg. När hon började misstänka att han inte var den han utgav sig för, kontaktade hon polisen.

Han dömdes sedan till ett års fängelse för bedrägeriet mot Jönstedt. Till straffet lades ett år och nio månaders fängelse från den tidigare villkorliga domen. Han dömdes också till att betala ett skadestånd på 341 000 kronor.

Hans påstående om att han inte kunde ta lån berodde förmodligen på att han var en dömd bedragare. Detta hade Jönstedt upptäckt när hon sökte på nätet. Halvorson hade nämligen en gedigen erfarenhet av bedrägerier.

2008 dömdes han till fem års fängelse i Varbergs tingsrätt. Då för grovt bedrägeri i 16 fall och i två fall för försök till grovt bedrägeri. Han fälldes också för dopningsbrott. Precis som i fallet med Jönstedt hade han riktat in sig på kvinnor på dejtingsajter. Efter att han eftersökts i Efterlyst på TV3 hörde 19 kvinnor av sig till polisen.

Totalt handlade det om 1,7 miljoner kronor han lurade till sig. Han utgav sig konsekvent för att vara yngre än han var. För pengarna köpte han ett hus och flera dyra bilar.

Åklagaren i Varberg hade yrkat på fyra års fängelse, men tingsrätten gjorde en strängare bedömning. Detta då han återfallit i likartad brottslighet och visat hänsynslöshet och likgiltighet inför sina medmänniskor. Han frigavs villkorligt i maj 2011 men återföll bevisligen i brott omgående.

Men han är långt tidigare dömd för bedrägeri och koppleri i Norge, där är han känd som Hallick-Frank. Han medverkar i en dokumentär om prostitutionen i Skiippagurra. Orten ligger i Finnmark nära gränsen till Ryssland. Han ägde där Tana Gjestehus och drev bordellverksamhet med ryska kvinnor. Efter skandalen har det tagit lång tid för orten att rentvå sig från stämpeln om att vara ett centrum för prostitution.

Halvorson hävdar att han tidigare var kroppsbyggare och modell, verksam i USA. Han har tidigare haft en gård i Halland och bott på husvagnscamping i Göteborg. Hans senaste adress är Åmotfors i Eda, i gränstrakterna till hemlandet Norge.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.