Träning med vikter minskar risken för tidig död – de bästa rutinerna inkluderar både vikter och aerob aktivitet

  28 september 2022, kl 11.30

  Jobb vid dator, fast parkeringsplats i soffan framför en tv, bil, rulltrappor, hiss hela vägen, elsparkcyklar och annat bekvämt gör livet smidigare, men priset är ofta att du tappar några år i slutet av din levnad. Men regelbunden kombinationsträning kopplas till en lägre risk för tidig död av alla orsaker förutom cancer, enligt en ny studie.

  Forskningen, publicerad i tidskriften British Journal of Sports Medicine, fann att så litet som att träna en gång i veckan med vikter och aeroba aktiviteter (lågintensiv träning) förlänger livet. Det nya med studien är att kombinationen att lyfta skrot och exempelvis dans eller motionslöpning förstärker effekten av träningen, skriver Independent.

  ”Vårt fynd att dödlighetsrisken verkade vara lägst för de som deltog i båda typerna av träning ger starkt stöd för nuvarande rekommendationer att engagera sig i både aerobiska och muskelstärkande aktiviteter”, säger forskarna i rapporten. ”Äldre vuxna skulle förmodligen tjäna på att lägga till tyngdlyftningsövningar till sina fysiska aktivitetsrutiner.”

  150 000 deltagare deltog i undersökningen under nästan tio år.

   

   

  Fler notiser