Veganer och vegetarianer deprimerade dubbelt så ofta som köttätare – oberoende av socioekonomiska och livsstilsfaktorer

  27 september 2022, kl 10.45

  Vegetarianer är deprimerade dubbelt så ofta som köttätare, enligt en ny studie av brasilianska forskare, publicerad i Journal of Affective Disorders. Enligt studien finns det ett samband mellan förekomsten av depressiva episoder och en köttfri diet.

  Drygt 14 000 deltagare deltog i forskarnas undersökning: vegetarianer visade sig ha dubbelt så många depressiva episoder som köttätare, även när variabler som rökning, alkoholintag och fysisk aktivitet beaktades. Men själva orsaken till resultatet gick inte att finna; forskarna har att göra även i fortsättningen.

  Och det finns andra studier som tyder på en distinkt korrelation mellan humör och mat. Under 2017 tittade forskare på dieter för personer med allvarliga depressiva symtom, och fann att många av dem åt mycket fullkorn, magert protein, lågfetthaltiga mejeriprodukter och vegetabiliska livsmedel, skriver New York Post.

  Samtidigt har växtbaserad kost länge förknippats med en lägre risk för hjärtsjukdomar. ”För att skydda hjärtats hälsa måste din kost fokusera på kvaliteten på vegetabilisk mat”, säger den amerikanska forskaren Ambika Satija.

   

   

  Fler notiser