EXTRA! Polischefen Linda H Staaf blir ny … vadå? – ska till Justitiedepartementet, där ingen vet hennes nya titel

  22 september 2022, kl 12.00

  Kritiserade Linda H Staaf blev nationell underrättelsechef 2015, i samband med polisens stora omorganisation. Hon fick tjänsten utan polisutbildning i bagaget och med mycket liten operativ chefserfarenhet, vilket Morgonposten rapporterat om.

  Enligt Expressen ska hon till Justitiedepartementet. Kanske hastigt påkommet för där kan de inte ens säga vad tjänsten ska heta. Expressen frågade Göran Millbert, chef för departementets polisenhet:

  Lite oklart än så länge. Vi får se vad det blir. Stabstjänstgörande eller nåt.

  Vissa menar att man behöver erfarenhet av operativt arbete för att leda polisinsatser, och andra att akademiska meriter och personliga egenskaper kan kompensera för bristande erfarenhet.

  Polisen och polisforskaren Stefan Holgersson har flera gånger visat på bristerna i polisens underrättelsearbete och hur Staaf har blåst upp sina egna prestationer – som vid den internationella operationen Trojan Shield.

  Nyligen kritiserade han underrättelsearbetet vid koranupploppen i Örebro. Polisen tvingades till gissningar.

  I efterhand, med den erfarenhet vi har och det som hände, så skulle vi inte ha varit i Sveaparken. Men det var ju en bedömning man gjorde utifrån det underrättelseläge vi hade då, sa regionpolischefen Patrick Ungsäter i en intervju med Morgonposten.

  Stoppa Pressarna har svingat mot Staaf och hennes älskare ÖB Micael Bydén, och tar åt sig äran för att hon slutar.

   

   

  Fler notiser