Underrättelsechefen på polisens nationella operativa avdelning (Noa), Linda H Staaf, tillsattes 2015 efter att med nöd och näppe uppfyllt de formella kraven. Hennes största merit vid tillsättningen var att ha lett en ekonomienhet i Östergötland. Det finns fler kvinnliga jurister och kommunikatörer som har blivit höga polischefer.

Staaf är jurist och har felaktigt påstått att hon läst in polisutbildningen och att hon då och då drar på sig uniformen för att patrullera i radiobil.

Som en skänk från ovan – när tjänsten skulle tillsättas 2014 – förlängdes ansökningstiden, och i samma veva utsågs Staaf till ekonomidirektör. Utnämnandet gjorde att hon hamnade en strategisk ledningsgrupp och kunde bocka av kravet på att ha ingått i en sådan.

Som högsta chef på nationell nivå har hon fått kritik för hur underrättelsearbetet fungerade under upploppen i påskas, i samband med Rasmus Paludans koranbrännarturné.

Polisen i region Bergslagen har fått kritik för hur man hanterade påskupploppen i Örebro, bland annat för att man hänvisade Paludan till gatstensfyllda Sveaparken. Chefen för regionen Patrick Ungsäter nämner brister i underrättelserna när han pratar om varför man valde Sveaparken:

– I efterhand, med den erfarenhet vi har och det som hände, så skulle vi inte ha varit i Sveaparken. Men det var ju en bedömning man gjorde utifrån det underrättelseläge vi hade då. Givet den händelseutvecklingen som var, tillgången till sten och andra svårigheter. Att det skulle komma ett så stort antal personer med syfte att utsätta polisen för grova våldsbrott hade vi inte tillräcklig beredskap för.

“Med hänsyn till underrättelseläget som var”, sa du. Finns det någon anledning att kritisera Stockholm och Noa för den underrättelse ni fick?

– Vi har haft ansvaret för underrättelserna. Det är vi som har ansvaret för kommenderingen i Bergslagen, och vi har diskuterat underrättelseläget med den nationella staben. Det är ju ett arbete som vi gör hela tiden. Det är liksom en grund i det vi gör, att vi gör ett nationellt bedömande av hur mycket resurser vi behöver, kopplat till en riskbedömning egentligen. Så det kan jag inte se, utan vi har gjort de bedömningar vi kunde utifrån det läge som var då.

Så ni är inte missnöjda med underrättelsen från Noa?

– Nej, men sedan så skulle man ju önska att vi hade haft bättre underrättelser. Och det är ju något som vi behöver titta på. Hur får vi in ett ännu bättre underlag?

Ungsäter vill inte peka ut Noa och Linda H Staaf. Han väljer i stället att lyfta fram arbetet som gjorts lokalt och regionalt sedan påskupploppen. Samarbete med Örebro kommun och frivilligorganisationer; områdeskommunpoliser som lagt mycket tid på att söka information och för att mobilisera goda krafter.

Staaf med flera

Underrättelsechefen Staaf är inte ensam kvinna att ha nått en hög chefsbefattning inom polisen utan att vara utbildad polis. Juristerna Susanne Hagström Rosenqvist, Petra Stenkula och Elisabeth Anestad är chefer för region Syd, polisområde Malmö respektive polisområde Örebro län.

För kommunikatören Ann-Louise Kämpe gick vägen till polischefsyrket via tjänsten som informationschef på Carlsberg. Sedan juni 2021 är hon chef för polisområde södra Skåne.

Med en kandidatexamen i rättsvetenskap i bagaget vandrade Jennie von Alten genom Kriminalvården och blev fängelsechef och chef för Kronobergshäktet. Hon blev sedan kanslichef i polisregion Stockholm innan hon utsågs till chef för regionens gränspolisenhet i januari 2021.

Det finns också kvinnor i chefsposition, som har polisutbildning. 39-åriga Malena Grann blev 2020 chef för polisområde Jönköpings län och i april 2022 blev hon chef för hela polisregion Öst.

2020 intervjuades hon av SVT Jönköping:

– Det ska bli väldigt spännande. Jag har länge varit nyfiken på polisområde Jönköping och Region Öst. Att valet hamnade på mig nu till den här tjänsten, vilket kanske är lite ovanligt med tanke på min levnadsålder, talar för att Polismyndigheten nu är en modern organisation.

Som jämförelse var Patrick Ungsäter 54 år när han tog klivet upp till att bli chef för region Bergslagen.

Måste det till kvotering?

Fler män är poliser, och det finns de som förespråkar att kvinnor måste kvoteras in som chefer. Som nytillträdd chef 2019 för polisområde Örebro län intervjuades Elisabeth Anestad av Nerikes Allehanda:

– Mannen är fortfarande norm i samhället och vi behöver stötta våra duktiga kvinnor mer så de söker chefspositioner. Vi behöver helt enkelt särbehandla kvinnor för att få in fler i chefsrollen.

I intervjun berättade Anestad också hur hon på 00-talet slog i det berömda glastaket när hon sökte chefstjänster i Stockholm. Hon steg därför av poliskarriären i några år och blev i stället chef för Hallfängelset.

Det finns sju polisregioner och 27 polisområden. Två av sju regionpolischefer, tre av sju operativa chefer och sju av 27 polisområdeschefer är kvinnor. En eller två kvinnor till måste tillsättas för att representera de 33 procent av poliskåren som utgörs av kvinnor. Åtta eller nio måste tillsättas för att hela den kvinnliga befolkningen ska representeras. Lika många män behöver stiga åt sidan.

Uppgiften

I förra veckan sköts en ledare i det så kallade Östberganätverket till döds i Haninge söder om Stockholm. Det var den 47:e dödsskjutningen i år. Samma antal som sköts till döds under hela förra året.

Catrine Kimerius Wikström är chef för polisområde Stockholm syd och Åsa Hansson är tillförordnad chef för Grova brott syd. Den könsbalansen förhindrade inte skjutningen i Haninge men förhoppningsvis kan den bidra till ett snabbt uppklarande.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.