Kvinnor som äter vegetariskt får oftare höftledsbrott som äldre – alla får kanske inte tillräckligt med näringsämnen

  11 augusti 2022, kl 15.27

  Vegetarisk kost anses ofta vara hälsosammare än kött, och minskar risken för diabetes, fetma, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Men en studie publicerad i den medicinska tidskriften BMC Medicine belyser vikten av en balanserad kost, oavsett vad folk äter.

  ”Budskapet för vegetarianer är att inte ge upp din kost, för den är hälsosam för andra saker och miljövänlig, men var noga med att planera väl. Missa inte näringsämnen du utesluter när du inte äter kött eller fisk”, säger James Webster, forskare vid Leeds universitet.

  Webster säger vidare att vegetarianer bör äta spannmål med tillsatt järn och B12. De ska också se till att de får i sig tillräckligt med protein genom livsmedel som nötter, baljväxter och bönor.

  Enligt studien kan vegetarianer få klenare benmuskler längre fram i livet, vilket kan bidra till fall med höftledsbrott som resultat. Vegetarianer är också mer benägna att vara underviktiga än köttätare; frånvaron av överflödigt fett utsätter då höftleden för större krafter om man faller omkull.

  Alltså: motionera mera, få i dig proteiner och ät dina vitaminer.

   

   

  Fler notiser