Tre irakier döms av Malmö tingsrätt för grov våldtäkt på en kvinna med intellektuell funktionsnedsättning – två utvisas

  17 juni 2022, kl 16.15

  Efter en utdragen rättegång, och i en lång dom, konstaterar Malmö tingsrätt i dag att Yasir Alkhaidi, Mustafa Fesal och Mohaned Lohaibi våldtog en kvinna med en intellektuell funktionsnedsättning i Malmö 2017.

  De irakiska medborgarna Alkhaidi, Fesal och Lohaibi döms till 4 år, 2 år och 8 månader, respektive 4 år och 2 månaders fängelse. Alkhaidi och Lohaibi döms till tio års utvisning.

  Det neuropsykologiska expertvittnet, docent Hanna Ljung, bedömde att kvinnans mentala ålder motsvarar en elvaårings. Hennes förmåga att tänka kritiskt och att i ord och handling värna om sin egen rätt och personliga integritet är kraftigt reducerad.

  Tingsrätten bedömer ingen av de nu dömdas berättelser som trovärdiga, och åklagaren Kristina Amilon har enligt rätten kunnat bevisa det påstådda händelseförloppet och att irakierna visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

  Kvinnan är äldre än sina förövare. Mer än så kan inte avslöjas på grund av sekretesskäl. Vid tiden för brottet var männen mellan 19 och 25 år gamla.

  Läs också Morgonpostens genomgångar av stämningsansökan respektive förundersökningen.

   

   

  Fler notiser