Malmö, en sen kväll i november 2017: Den ensamma kvinnan hade blivit avvisad från en taxi. Det är möjligt att chauffören inte förstått att hon led av en intellektuell funktionsnedsättning. Under kvällen hade hon förlorat sin mobiltelefon, och nu stod hon ensam på den lilla sidogatan Sigtunagatan, endast ett stenkast från knutpunkten Södervärn. Där kanske hon kunde få hjälp att komma hem.

Men någon hjälp hittade hon inte. I stället mötte hon Yasir Alkhalidi, 25. Han valde att våldta henne. Åtminstone om man får tro kammaråklagaren Kristina Amilon, som nu har väckt åtal i Malmö tingsrätt.

Den 7 februari i år grep polisen den nu 29-årige Alkhalidi från Angered i Göteborg. Med hjälp av DNA-teknik har man kunnat knyta honom till våldtäkten i Malmö. Han häktades den 10 februari på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

Efter att ha identifierat Alkhalidi kunde polisen också ringa in de man tror är hans två medvåldtäktsmän. 23-årige Mustafa Fesal, boende i Nydala i Malmö, och 28-årige Mohanned Lohaibi som saknar registrerad bostadsadress. Fesal och Lohaibi greps och häktades i slutet av mars.

Amilon åtalade alla tre för grov våldtäkt den 28 april.

Alkhalidi ska ha tvingat sig på kvinnan och genomfört både vaginalt och analt samlag, samtidigt som han tryckte henne mot en bil och smiskade henne över rumpan. Enligt åtalet var han påhejad av Mustafa Fesal, som dessutom filmade gärningen. Mohanned Lohaibi befann sig också på platsen.

När Alkhalidi var klar förflyttade sig de tre misstänkta några hundra meter till korsningen Spårvägsgatan och Nobelvägen – nära Södervärnstornet – och man förde med sig kvinnan.

Där ska Fesal och Lohaibi i tur och ordning ha förgripit sig på kvinnan genom att föra in sina könsorgan i hennes mun.

De tre kan inte ha varit blyga eller fyllda av skam vid tillfället, för enligt åtalet ska ytterligare personer befunnit sig i närheten, både vid den första och andra delen av våldtäkten.

Ingen av de tre är har svenskt medborgarskap. Alkhalidi och Fesal är irakiska medborgare, och vad gäller Lohaibi är stämningsansökan ofullständig i denna del. Alla tre efterfrågar tolkhjälp på arabiska.

Kristina Amilon har yrkat på 15 års utvisning för alla tre åtalade.

Varför just 15 år?

Jag utgår från den praxis som finns och då har jag angivit 15 år.

De tre har deltagit på lite olika sätt, men du yrkar på 15 år för alla. Betyder det att du bedömer att deras gärningar har varit lika allvarliga?

Ja, det gör jag. Det framgår av min gärningsbeskrivning eftersom jag yrkat att de gjort det tillsammans i samförstånd.

Enligt Amilon har man använt sig av DNA-teknik för att identifiera alla tre.

DNA-spår har anträffats och har förts mot register. På så sätt har vi slutligen fått de här tre personerna identifierade.

I stämningsansökan skriver hon att offret befunnit sig i en särskilt utsatt position och att brottet med hänsyn till tillvägagångssättet är att anse som grovt. Som skäl till att det är grovt anger hon att gärningsmännen var flera, att de filmade gärningen och det att offret befunnit sig i den utsatta positionen. Sammantaget betyder det att gärningsmännen visat en särskild hänsynslöshet och råhet.

Kvinnans ålder står inte angiven i stämningsansökan och den vill inte Amilon avslöja.

Jag har ett par frågor till om målsäganden. Åkte hon i taxin …

Jag kommer inte svara på några frågor om förundersökningen.

Och om hon var hemma i Malmö och visste var hon befann sig, det vill du inte heller svara på?

Jag vet ju, men det är ju förundersökningssekretess som råder mot bakgrund av … det är ett sexualbrott här så jag kommer inte lämna några närmare uppgifter om det.