I går började rättegången i Malmö tingsrätt mot de tre män från Irak står anklagade för en gruppvåldtäkt 2017 på en funktionshindrad kvinna. DNA-teknik binder dem till platsen mer än fyra år senare.

Våldtäkten ska ha inträffat på Södervärn i Malmö för fyra och ett halvt år sedan – natten mellan den 14 och 15 november 2017. Om man ska tro de spår som polisen säkrat var de åtalade männen där och spred sitt DNA och nu har träffar i andra register gjort att de kunnat identifieras.

Den målsägande kvinnan lider av en intellektuell funktionsnedsättning och åklagaren menar att våldtäkten var grov. Läs Morgonpostens inledande artikel om fallet för att få veta mer om vad som står i stämningsansökan.

Alla tre åtalade kom till Sverige från Irak med den stora migrantvågen 2015 och har sedan dess haft att göra med polisen flera gånger. De har levt ett kringflackande liv och flyttat från flyktingboende till flyktingboende, från svartkontrakt till svartkontrakt, och från ett inneboende till ett annat.

Två av dem har i dag utvisningsbeslut mot sig. En har hållit sig undan lagens långa arm och den andre lämnar in överklagande efter överklagande. Det finns många grunder och skyddsskäl att hävda innan alla dörrar stängts.

Den yngste av dem, Mustafa Fesal, var 17 när han kom hit, och fick uppehållstillstånd. Han var 19 år den aktuella tisdagsnatten 2017. Fesal filmade delar av händelsen med sin mobiltelefon, och filmen är nu en del av åklagarens bevisning.

Den då 25-årige Yasir Alkhalidi har utvisningsbeslut mot sig men har fram till nu kämpat sig kvar med hjälp av överklaganden och genom att hävda ett batteri av olika asylgrunder. I februari 2021 avslog Migrationsöverdomstolen ett av hans överklaganden och snart därefter försökte han med en ny asylgrund. Den avslogs nu i december. Migrationsverket och domstolarna har inte köpt några av hans anförda skäl genom åren, men han och hans advokat arbetar nu på ett nytt.

Den tredje anklagade, Mohanned Lohaibi, var 23 när han enligt åklagaren ska ha våldtagit den ensamma kvinnan på Södervärn. Han har de senaste åren hållit sig undan utvisning.

RFSL och asylsökande

En organisation som växte i den nya verkligheten efter 2015 var föreningen RFSL Malmö. En del asylsökande hade det svårt med att bli betraktade som verkliga flyktingar av de svenska myndigheterna. Då fanns RFSL Malmö som en räddare i nöden. Föreningen startade upp projektet RFSL Newcomers och fick bidrag för att hjälpa nyanlända HBTQI+-personer in i det svenska samhället, och man hjälpte dem också i kontakten med Migrationsverket.

För den som nyss fått ett avslag på sin asylansökan fanns därmed lösningen att kasta av sig cis- och straight-identiteten – och bli medlem i RFSL Malmö. Efter att man skaffat pojkvän och tillbringat tid i RFSL:s lokaler kunde föreningen ringa till Migrationsverket för att bekräfta homosexualiteten och skyddsbehovet hos den asylsökande.

Alkhalidi försökte åberopa homosexualitet som asylskäl, men varken Migrationsverket eller domstolarna trodde honom. Han blev medlem i RFSL och Newcomers redan 2015 och syntes i deras aktiviteter och i pridetågen. I domen från från februari 2021 säger domstolen bland annat att han inte på ett djupare plan kan redogöra för sina upplevelser av hur det var att leva som homosexuell i Irak. Migrationsverket i sin tur hade svårt att förstå hans olika versioner av hur han hoppat fram och tillbaka mellan homosexualitet och bisexualitet. Hans påståenden om att han en tid var 100 procent dragen till män för att senare bara vara det till 80 procent övertygade inte. Särskilt inte när familjeomständigheter, anonyma tips, och bevis från bland annat polisen tydde på en betydligt lägre siffra. Alla instanser säger alltså att han ljuger.

Men RFSL trodde på honom. De skrev ett intyg som beskrev all hans aktivitet i organisationen och bedyrade att alla medlemmar i Newcomers har flytt till Sverige för att undkomma förföljelse och tortyr på grund av sin sexuella läggning.

Organisationen har en annan bild av vilka som kom 2015. De bedrev, och bedriver, en omfattande aktivism för att de som anger HBTQI+-skäl ska få stanna, och menar att Migrationsverket och domstolarna behandlar deras vänner orättvist. Dessutom är de förbannade för att bidragen från skattebetalarna sinar. På RFSL Malmö Newcomers hemsida kan man läsa:

“Med ökningen av populistiska och invandrarfientliga politiska tendenser i Europa har det nuvarande politiska klimatet i Sverige gradvis lett till en okunskapen attityd, eller ännu värre, motstånd mot flyktingars och asylsökandes behov. Därför har vår finansiering i år skurits ned med 122 000 kronor och vi står inför en situationen där vi inte längre kan tillhandahålla  tjänster som främjar säkerhet, lika möjligheter och rättigheter samt tillgängliga sätt att integrera alla hbtq+-migranter i södra Sverige.”

RFSL på riksnivå fick 49 500 000 kr i offentliga bidrag för år 2020, och på förbundskansliet arbetar 60 personer.

Noah Bohm som var ordförande för RFSL Malmö till slutet av mars förnekar att RFSL låtit sig utnyttjas – medvetet eller omedvetet av asylsökande.

Jag har hört talas om att det finns straighta personer som använder RFSL som täckmantel för att få asyl. Som utger sig för att vara HBTQ för att få asyl. Är det något du känner till?

Nej, så är det ju absolut inte. Men om du ska ha ett uttalande från en person som är officiell så är det ju inte jag, för jag är ju inte det längre.

Kan du inte berätta hur ni gjorde på din tid? Det var ju fram till för två månader sedan. Om du hade fått veta något sådant, hade du gjort någonting åt det eller hade du låtit det passera?

Det stämmer inte först och främst. Absolut inte. Vi frågar aldrig folk som kommer till oss vilken sexuell läggning de har i dörröppningen. Det skulle vara helt absurt ju.

Bohm passade på frågan om RFSL ringer Migrationsverket åt asylsökande för att berätta att de är medlemmar. Han skulle återkomma med kontaktuppgifter till någon som visste, men gjorde aldrig det. Vi skickade intervjuförfrågningar till projektledarna för Newcomers i Malmö respektive Stockholm, och till den nationella samordnaren för hela projektet, Jasminé Astor, men har inte fått något svar.

Även  Mohanned Lohaibi har försökt övertyga domstolar och Migrationsverket att han är homosexuell, men inte blivit trodd.

Yrkar på dom för grov våldtäkt

Kammaråklagare Kristina Amilon driver målet. Amilon uppmärksammades förra året när Justitieombudsmannen delade ut 840 000 kr i skadestånd till en man hon åtalat och fått dömd för två våldtäkter. Han lyckades sedan övertyga hovrätten att han bara varit 16 år när han begick våldtäkterna och att han därför suttit frihetsberövad för lång tid. Uppdrag granskning lyfte senare fram att det fanns märkligheter med mannens pass och att mycket talade för att det var förfalskat. Amilon ifrågasatte aldrig passets äkthet under rättegången.

Yasir Alkhalidi, Mustafa Fesal och Mohanned Lohaibi försvaras av advokaterna Bertil Begander, Mikael Sundman respektive Thea Palmqvist.

De tre nekar till brott och menar att de inte de våldtagit målsäganden den där natten. De har sin egen förklaring, som till viss del handlar om frivillighet men från en hjälpsökande kvinna med intellektuell funktionsnedsättning. Fesal har en helt egen version där han fick ofrillig utlösning i byxan, blev kladdig på handen när han kände efter, och torkade av sig på kvinnans sjal.

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkar på att de tre ska dömas för grov våldtäkt. Som skäl till att den ska anses som grov anför hon bland annat att den funktionshindrade kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Nu utsätts hon för de tre försvarsadvokaterna.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.