Fängelseön: Honduras nya plan mot gängvåldet – biologer oroliga för den biologiska mångfalden

  21 juli 2023, kl 17.30

  President Xiomara Castro har nu för avsikt att bygga ett fängelse på skärgårdsön Islas del Cisne. Detta fängelse kommer att kunna rymma 2 000 gängledare och är en del av ett större tillslag mot gängrelaterat våld. Planen återspeglar El Salvadors hårdnackade inställning till brottslighet som Morgonposten tidigare rapporterat om.

  Fängelseöar var en gång i tiden vanliga i Latinamerika, men det sista av dessa stängdes i Mexiko 2019. Honduras myndigheter hoppas att denna återgång till ett gammalt beprövat system kommer att dämpa den nuvarande våldsvågen.

  Massakern som utlöste denna plan utspelade sig förra månaden då 46 kvinnor dödades i ett gängbråk i fängelset. Offren blev beskjutna och hackade till döds med machetes. Som ett svar på denna tragedi lovade president Castro att vidta drastiska åtgärder och inrikta sig på ökända gäng som Barrio 18 och MS-13.

  Trots kritik av planen finns det fortfarande ett starkt stöd bland befolkningen. Men biologer uttrycker oro för den biologiska mångfalden på ön.

   

   

  Fler notiser