El Salvador förlänger sitt undantagstillstånd i landet med 30 dagar. Det första beslutet kom i mars i fjol och detta är elfte gången det förlängs. Under tiden har 64 000 misstänkta kriminella gripits, i president Nayib Bukeles ”krig” mot gängkriminalitet. Förlängningen godkändes då med 67 röster av 84 i parlamentet. Kritiken har kommit då folk kan gripas utan skäl. Men det finns många som gillar utvecklingen, speciell de som fått sina bostäder befriade från gängen.

Enligt talmannen Ernesto Castro har landet förändrats till det bättre, och man kan nu inte ta ett steg tillbaka. Man kommer fortsätta nå framgång på gatorna och rensa ut alla gäng, menar han.

Runt 4 000 av de gripna har senare släppts, efter att inget brott kunde bevisas. Enligt människorättsorganisationer tar sig staten för stora friheter på de gripnas bekostnad. Polisen kan till exempel gripa människor utan att behöva ett mandat från åklagare.

MEXIKOS SVANSKOTA. El Salvador är beläget på Centralamerikanska Stillahavskusten och har drygt sex miljoner invånare – varav hela 1,5 % snart kommer få plats i landets fängelser

Man har också riktat kritik mot att fängelserna nu är överfyllda. Men, det vill Bukele råda bot på, med ett nytt superfängelse för 40 000 gängmedlemmar. Fängelset skulle bli det största i Latinamerika och mer än dubbla den nuvarande kapaciteten. Den ligger på 30 000 fångar utspridda på 20 fängelser. Sju månader tog det för 3 000 arbetare att färdigställa fängelset.

Fångarna på den nya anstalten kommer tvingas att arbeta under sitt straff. Samtidigt påstår Bukele att det sedan han tagit över makten varit 300 dagar utan mord. Detta tackar regeringen sin egen plan för att bekämpa kriminaliteten för.

Det nya fängelset kommer bli överbefolkat, enligt Miguel Montenegro på Human Rights Commission i El Salvador. Till AFP säger han att det också är stor sannolikhet för att våld bryter ut på fängelset. Han påstår också att det är ”en skam för landet”.

Fängelset är beläget i Tecoluca, 7,4 mil från huvudstaden San Salvador. Det består av åtta byggnader byggda i förstärkt betong. Varje byggnad har 32 celler på ungefär 100 kvadratmeter var, där 100 fångar ska bo. Dessa 100 får dela på två handfat och två toaletter.

Genom teknik kommer man också blockera fångarnas möjlighet att kommunicera med personer utanför fängelset. 600 soldater och 250 poliser kommer sköta bevakningen.

När det gäller landets fallande mordfrekvens kan det dock finnas andra förklaringar än vanligt polisarbete. Antalet mord minskade med 62,5 procent första halvan av 2020, jämfört med 2019.

En alternativ förklaring är att gängen nu har en informell uppgörelse med regeringen. Det menade International Crisis Group i en rapport 2020. Man säger dock att den exakta förklaringen till minskningen ännu är oklar.

6 000 bostäder i landet har fritagits från gängen. Ett exempel är Soyapango i utkanten av San Salvador. Där hade gängen etablerat kontroll och hållit ägare borta från sina hus.

Men i december gick soldater och polis in och rensade ut gängen. Hittills har 3 500 bostäder fritagits i huvudstaden.

President Bukele har haft höga förtroendesiffror under sin tid på posten. Han har skapat rabalder även genom att avskeda fem domare i högsta domstolen och landets riksåklagare.

I september i fjol utlyste han sin kandidatur till valet 2024, trots att konstitutionen förbjuder en president att sitta två mandatperioder i rad.

Han är också känd för att ha drivit på en lag om att göra Bitcoin till officiell valuta 2021. Landets andra officiella valuta är amerikanska dollar.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.