Den amerikanska militären utreder nu den soldat som skrattande gick in i Nordkorea vid en gränsövergång under tisdagen

  19 juli 2023, kl 10.56

  Den 23-årige amerikanske soldaten, Travis King, var stationerad i Sydkorea – under en rundtur i den demilitariserade zonen avvek han, och sprang över gränsen, meddelar New York Post. King stod inför militära disciplinära anklagelser, efter att ha avtjänat tid i ett fängelse i landet för misshandel.

  Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap citerade ”rättskällor”, som sa att King bland annat fått böter för att ”upprepade gånger sparkat” på bakdörren på ett polisfordon i Seoul, enligt BBC News. King var inte samarbetsvillig, och använde ”grovt språk” till polisen som försökte gripa honom. Han misstänktes också för att ha slagit en koreansk medborgare på en nattklubb i september, enligt rapporten. King dömdes till böter på 35 000 kronor i februari, bland annat för skada på allmän egendom.

  King eskorterades av militär personal till flygplatsen för ett flyg till USA, men gick förbi säkerhetskontrollen. Han följde istället med på en rundtur i den demilitariserade zonen, och gick skrattande över gränsen in i Nordkorea.

  Den sydkoreanske politikern Tae Yong-ho säger till Reuters att att kvarhålla en amerikansk soldat på lång sikt ”förmodligen inte är ett särskilt uppskattat problem” för Nordkorea.

   

   

  Fler notiser