Svensk PKK-utpressare döms för försök till terrorfinansiering och vapenbrott – 4,5 års fängelse och ”utvisning”

  6 juli 2023, kl 12.32

  Stockholms tingsrätt meddelade i dag domen mot en man i 40-årsåldern, kurd från Turkiet, meddelar SVT Nyheter. Han döms till fyra och ett halvt års fängelse för utpressning i syfte att få fram medel till PKK. Utöver utpressningen döms han också för terrorfinansiering, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

  ”Det som särskilt påverkar fängelsestraffets längd är den dömde mannens användning av vapen och anspelning på tillhörighet till terroristorganisationen PKK, som bedöms ha ett stort våldskapital”, skriver tingsrätten i domen.

  ”Han har med vapenhot försökt förmå en kurdisk näringsidkare i Stockholm att överlämna pengar till terroristorganisationen PKK”, säger Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt. Vittnesuppgifterna bekräftas också av en övervakningsfilm från restaurangen.

  Tingsrätten dömer honom även till utvisning, men konstaterar att det enligt Migrationsverkets bedömning föreligger ett ”undantagslöst verkställighetshinder”, då mannen ”skulle riskera tortyr eller annan omänsklig behandling.”

  PKK har varit terrorstämplat i Sverige sedan 80-talet; det här är första gången en person döms för försök till finansiering av terrorism när det gäller just den gruppen.

   

   

  Fler notiser