Polisen överlämnar rapport som utreder Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket – utredaren Rune Viksten kritiseras

  28 maj 2023, kl 10.58

  Morgonposten har tidigare tagit upp utredaren Rune Vikstens arbete, som hävdade att rikspolischefen Anders Thornberg gjort allt rätt i den uppmärksammade affären med polischefen Mats Löfving. Ja, det är samme Thornberg som utsåg Viksten till utredare. Rikspolischefen förklarade under en presskonferens i februari att han skulle ha ett ”arbetsrättsligt samtal” med Löfving. Några timmar senare tog Löfving sitt liv.

  Nu, efter tre månader, är polisen klar med den utredning som initierades efter en anmälan till Arbetsmiljöverket, meddelar Expressen. ”Genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”, står det i rapporten. Den har nu lämnats in till Arbetsmiljöverket.

  Under punkten ”faktorer och orsaker i arbetsmiljön som innebar risk för ohälsa” tar rapporten upp den presskonferens som utredaren Runar Viksten höll. Vikstens sammantagna bedömning var att Anders Thornberg borde sparka Löfving, då han haft en relation med underrättelsechefen Linda Staaf.

  Rapporten tar också upp den tystnadskultur som finns inom polisen, och att det därför finns skäl att ”utveckla och förstärka myndighetens organisationskultur”.

   

   

  Fler notiser