Oxfords universitet och King’s College i London distanserar sig från Familjen Sackler som tjänat pengar på opiodkrisen

  20 maj 2023, kl 13.20

  Universitetet i Oxford har meddelat att man kommer ta bort Sackler-namnet från sina byggnader och tjänster efter en granskning av sina band med familjen. Detta kommer efter att ett antal institutioner har avslutat sina förbindelser med familjen Sackler under de senaste åren på grund av dess koppling till den amerikanska opioidkrisen. Sackler-biblioteket i Oxford, liksom ett antal gallerier och tjänster vid Ashmolean-museet i staden, kommer att byta namn efter granskningen.

  Nu meddelar också King’s College London att de planerade att ändra namnet på sitt Sackler-institut för utvecklingsstörningar i hjärnan eftersom det inte längre får pengar från familjens välgörenhetsstiftelser. Tidigare har bland annat Royal Opera House klippt sina band till familjenamnet.

  Kontroverser har följt familjen Sackler på grund av deras kopplingr till Purdue Pharma, som tillverkar OxyContin, ett smärtstillande medel som har varit i centrum för flera rättegångar i samband med den amerikanska opioidkrisen.

  Morgonposten har tidigare rapporterat om familjen.

   

   

   

  Fler notiser