Skattesubventionerade batterifabriken Northvolt anlitar indier utan arbetstillstånd

  26 april 2023, kl 11.34

  Tolv utländska arbetstagare som var anställda vid batterifabriken i Skellefteå saknade arbetstillstånd och hade ingen rätt att vistas i Sverige. Nu åtalas en person med personalansvar på Northvolt för brott mot utlänningslagen. De utländska arbetarna var anställda av underleverantörer till Northvolt och saknade giltiga arbetstillstånd. Byggnads fackförbund Byggnads upptäckte under en rundtur att ett antal indiska arbetare saknades i systemet.

  Den åtalade personen och Northvolt nekar till brott. Åklagarmyndigheten vill att Northvolt ska betala en avgift på 618 000 kronor för brott mot utlänningslagen. I november 2021 genomförde flera myndigheter en gemensam razzia mot Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Resultatet blev att tolv byggnadsarbetare från Indien och Serbien konstaterades sakna arbetstillstånd och rätt att vistas i Sverige.

  Åklagaren vill att Northvolt ska betala 618 000 kronor. Northvolt förnekar brott och uppger att företaget samarbetar med fackföreningar och myndigheter för att utesluta bedrägliga företag från batterifabriken. Facket menar dock att Northvolt var medveten om situationen och har informerat sina kollegor flera gånger.

   

   

  Fler notiser