Megaförlikningen klar, Fox News betalar Dominion åtta miljarder kronor för att slippa rättegång

    19 april 2023, kl 12.12

    Rösträkningsföretaget Dominion och nyhetskanalen Fox News har nått förlikning. Fox betalar åtta miljarder kronor för att slippa rättegång om förtal. Förlikningen skedde samma dag som rättegången skulle startat, skriver Yle.

    Enligt Dominion hade Fox News medvetet spridit falska uppgifter om Dominions röstmaskiner, påstod att dessa var riggade till president Donald Trumps nackdel. En rättegång hade kunnat vara i veckor och förlikningen är mindre än de 16 miljarder dollar Dominion krävt i skadestånd.

    Som vi rapporterat om handlade det också om att Fox News profilerade programvärdar i privata meddelanden varit skeptiska till den information som sändes ut i kanalen. De fortsatte dock rapportera i alla fall. Man påstod till exempel att Dominion ägdes av ett företag i Venezuela och att man arbetade å Hugo Chavez vägnar.

    Fox News försvar bestod främst i att anklagelserna som kom från Donald Trump hade stort nyhetsvärde. Man sade också att det finns en risk att journalister kommer dra sig för att publicera viktiga nyheter, av rädsla att bli stämda för förtal. Man hänvisade också till konstitutionens första tillägg.

     

     

    Fler notiser