Nu stundar rättegången mellan mediebolaget Fox News och röstmaskinföretaget Dominion. Det handlar om en stämning värd 16 miljarder kronor och parterna möts i en rättssal i delstaten Delaware. Dominion anser att Fox News spred falsk information om valet 2020. Men Fox News anser att fallet nu handlar om konstitutionens första tillägg och att pressfriheten är hotad.

Det är också det fall som fått mest uppmärksamhet, då det är ett av de mest aggressiva försöken att ställa någon till svars för misstänkt falsk information om valet i USA.

I dokumenten har det dessutom framkommit att profilerade programvärdar på Fox News i privata meddelanden varit skeptiska till informationen om att valet ska ha varit riggat, skriver The Guardian. Men de fortsatte att säga något helt annat, i direktsändning till sina tittare.

Fox News ägare säger i förhör att han kunde gjort mer för att stoppa de falska påståendena. Och att mediebolaget understödde teorin om att valet var stulet. Båda parter kommer lägga fram sin version av händelserna inför domaren Eric Davis. Det kan bli så att man kommer till förlikning, annars är rättegång planerad till mitten av april.

Centralt i fallet är flera påståenden som Fox News kablade ut 2020 om Dominion, när Donald Trump och hans allierade försökte få valresultatet ogiltigförklarat.

Till exempel att Dominion riggade valet genom att manipulera röstlängder, att man ägdes av ett Venezuelanskt företag och arbetade å Hugo Chavez vägnar och att man mutade regeringschefer.

Enligt Dominion visste Fox News advokater att påståendena var falska, men man valde att gå ut med dem ändå för att blidka sin konservativa publik. Man framställde Dominion som en skurk i en stor konspiration att stjäla valet 2020, menar företagets advokater.

Fox News menar å sin sida att man sände anklagelser från Donald Trump som hade stort nyhetsvärde, med skydd av konstitutionens första tillägg gällande pressfrihet. För att få någon dömd i sådana fall krävs tunga bevis på att ett mediabolag agerat med direkt uppsåt att skada eller att man visste att ett uttalande var falskt. Eller att man agerade vårdslöst i förhållande till sanningen.

Fox News menar att journalister nu kommer tänka sig för både en och två gånger innan man publicerar dagens viktigaste nyheter, av rädsla för att bli stämda för förtal. Det här är ett brott mot konstitutionens första tillägg, menar man, då allt man gjort var att beskriva och kommentera beskyllningarna från landets president Donald Trump.

Samtidigt har en producent på Fox News, Abby Grossberg, lämnat in två stämningsansökningar mot sin arbetsgivare. Hon påstår att mediabolaget försökte få henne och hennes tidigare chef Maria Bartiromo att bli syndabockar i rättstvisten med Dominion, skriver Daily Beast. Bartiromo är en av kanalens mest profilerade nyhetsankare.

Grossberg menar att Fox News advokater uppmanade henne att vittna falskt i förhöret om kanalens rapportering om det påstådda valfusket 2020. Detta menar hon är en del av den interna kulturen, som präglas av misogyni och diskriminering.

Från Fox News sida har man bett en domare att belägga henne med tystnadsplikt. Detta då hennes stämningar riskerar offentliggöra information som bör hållas mellan advokaterna och deras klienter. En talesperson för Fox News säger att man är säkra på att Grossbergs påståenden saknas grund och inte kommer hålla rättsligt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.