Dussintals människor dör i två barbariska attacker i Burkina Faso, nära gränsen till Niger – troligen jihadistiskt våld

    12 april 2023, kl 14.30

    I torsdags omkom 44 människor efter dödliga attacker i två byar i norra Burkina Faso, nära Niger. Ingen grupp har tagit på sig attackerna, men jihadistiskt våld är vanligt i området, meddelar BBC News. Militanta grupper kopplade till al-Qaida och IS är kända för att verka i regionen.

    Andra bybor ska ha skadats i attackerna, men det är oklart hur många. En invånare berättade för nyhetsbyrån AFP att ”ett stort antal terrorister tog sig in i byn” under torsdagsnatten, och att han hörde skottlossning hela natten. ”Det var på fredagsmorgonen vi såg att det fanns flera dussin döda.”

    AFP har också rapporterat att morden kan vara vedergällning för lynchningen av två jihadister som försökte stjäla boskap några dagar tidigare.

    Sedan 2013 har Burkina Faso utsatts för utdragna jihadistiska uppror. Tusentals människor har dödats under den långvariga krisen, och mer än två miljoner invånare har fördrivits. Våldet har också lett till en betydande politisk turbulens i landet. Militären, just nu med överste Celestin Simpore vid makten, lovade tidigare i veckan att intensifiera en ”dynamisk offensiv” mot jihadisterna. Det spekuleras i om att han kan börja samarbeta med ryska legosoldater.

     

     

    Fler notiser