Svag återhämtning av bostadsmarknaden när priserna på bostadsrätter ökar något för första gången sedan april förra året

    8 mars 2023, kl 17.16

    Enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror steg priserna på bostadsrätter i centrala Stockholm med en procent i februari, jämfört med hur det såg ut i januari. Sett över tolv månader har priserna sjunkit med elva procent; medelpriset per m2 ligger på 101 745 kronor. Priserna i centrala Göteborg har ökat med två procent, på årsbasis har de sjunkit med 13 procent.

    ”Det är inte ovanligt att året inleds med uppgångar, och det återstår att se ifall vi närmat oss en mer balanserad bostadsmarknad”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

    Under februari ökade priserna på villor med en procent i Storgöteborg och Stormalmö, medan de var oförändrade i Storstockholm. ”På årsbasis har priserna minskat med mellan 14 och 16 procent för storstadsområdena”, enligt Sandegren. ”Ännu är dock antalet bostadsförsäljningar fortsatt lågt.”

    ”Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se. Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser”, säger Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet.

     

     

    Fler notiser