Musks Space X hindrar Ukraina från att använda Starlink-teknik för drönarkontroll – får inte attackera ryska positioner

  10 februari 2023, kl 10.15

  Tidigt i kriget fick Ukraina tusentals Starlink-mottagare som ansluter till Space X satelliter för att kunna få tillgång till internet. Men Ukraina sägs också ha använt tekniken för att styra in drönare till ryska positioner, något som bryter mot den policy som fastställts av Space X. Företaget har nu begränsat möjligheten att använda tjänsten för militära ändamål.

  En ukrainsk tjänsteman sa att Space X måste välja vilken sida de står på, enligt BBC News. ”De kan ansluta sig till Ukraina och ’rätten till frihet’, eller välja Ryssland och deras ’rätt’ att döda och ta territorier”, twittrade presidentens rådgivare, Mychajlo Podoljak.

  Vid ett evenemang i Washington på onsdagen förklarade Space X vd Gwynne Shotwell att Starlink-tekniken ”aldrig var avsedd att beväpnas”. Hon hänvisade till Ukrainas påstådda användning av Starlink för att kontrollera drönare, och betonade att utrustningen tillhandahållits för humanitärt bruk.

  Efter att ha invaderat sin granne förra året försökte Ryssland snabbt stänga ned lokala internettjänster och blockera sociala medier. Med Starlink fungerar kommunikationen normalt.

   

   

  Fler notiser