Amerikanska poliser skjuter dubbelamputerad till döds när han lämnar sin rullstol, och skyndar iväg på sina benstumpar

  2 februari 2023, kl 10.45

  I torsdags förra veckan fick poliser i Huntington Park, en mindre stad utanför Los Angeles, ett larm om att en man som amputerat båda benen uppträdde hotfullt, och hade knivhuggit någon. När de anländer till platsen ser de den 36-årige Anthony Lowe i sin rullstol, som håller en stor slaktkniv i handen. Han hotade då med att kasta kniven mot poliserna.

  Två försök att skjuta mannen med elpistoler misslyckades. ”Den misstänkte fortsatte att hota tjänstemän med slaktkniven”, säger polisen i en rapport. Filmer från händelsen visar att Lowe håller ett glänsande föremål i sina händer, men inte att han hotar poliserna, rapporterar AFP.

  Filmer tagna av åskådare visar hur Lowe, som var svart, överger sin rullstol när poliserna riktar sina vapen mot honom, och ger sig av på sina benstumpar. Då väljer poliserna att skjuta, och tio kulor senare är dramat över. Han träffades i bålen, och dödförklarades på platsen.

  Lowes familj berättade för Los Angeles Times att han hade psykiska problem. Händelsen uppmärksammas mot bakgrund av polismisshandeln i Memphis, där Tyre Nichols senare dog av sina skador.

   

   

  Fler notiser