Hur kriget i Ukraina leder fram till en ny indisk hybridöl i Polen – indiska risflingor gifter sig med europeisk humle

  24 januari 2023, kl 13.15

  För ett tag sedan hamnade Chandra Mohan, en indier som bor i Polen, i trångmål när han fick in 20 ton risflingor som en kund inte längre hade råd med. De skulle användas för att tillverka spannmål, men så blev det inte på grund av en ostadig växelkurs när kriget i Ukraina bröt ut.

  Mohan köpte flingorna, och tillsammans med sin vän, designern Sargheve Sukumaran, växte idén om att göra ett eget öl fram. De var tydliga med att ölen behövde använda risflingorna, men inte skulle vara ett risöl. ”Det finns redan japanskt öl som är gjort av ris med japansk humle”, säger Mohan. Tanken var att deras öl skulle kombinera ris med europeisk humle.

  Efter omfattande tester fick entreprenörerna fram en välsmakande balans, och kom överens med ett bryggeri som dock ville ha en rätt stor minimibeställning. Efter att ha fått flera restauranger, samt indiska och asiatiska livsmedelsbutiker som garantikunder, säljs nu 1 200 liter öl varje månad.

  Hittills har över 50 000 buteljer Malayali-öl sålts, och produktionen ska snart öka. ”Vi har nu flera förfrågningar från andra europeiska länder och USA”, avslutar Mohan.

   

   

  Fler notiser