Alexander Sabanovs frias från mord på gängledare, vill ha en halv miljon kronor – åtalas på nytt för hot mot åklagare

  5 januari 2023, kl 16.30

  Alexander Sabanovs, en av de två män som hovrätten friade för mordet på en utpekad gängledare i Gävle hösten 2021, vill ha ersättning med en halv miljon kronor för sitt lidande, skriver SVT Nyheter. Han var frihetsberövad från november 2021 fram till den friande domen i augusti 2022.

  Han dömdes i Gävle tingsrätt för mord, men friades sedan i hovrätten som tyckte att bevisningen mot de två männen inte räckte till. Sabanovs advokat motiverar det ovanligt höga beloppet med att han hängts ut i media som skyldig till ett mord han sedan frikändes från.

  Efter den friande domen har Sabanovs åtalats på nytt för att bland annat ha hotat en åklagare, rapporterade Arbetarbladet tidigare. Under tiden 20-åringen satt häktad ska han ha skickat ett brev till kammaråklagare Therese Stensson Jonsson. Enligt stämningsansökan handlar hoten om att han skulle våldta henne, och skada hennes familj.

  Åtalet handlar om ytterligare hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd när han skulle förflyttas på häktet 2021. Han ska då ha sagt till flera kriminalvårdare ”Jag kommer att ta er när jag kommer ut” och ”Jag ska döda er”.

  Morgonposten har tidigare rapporterat om friandet i hovrätten och männens förehavanden efter mordet.

   

   

  Fler notiser