Åklagarna i Gävle kommer inte bli arbetslösa på grund av arbetsbrist. Inte så länge Osama Adem och Alexander Sabanovs finns i distriktet.

Kammaråklagare Therese Stensson Jonsson åtalade Adem och Sabanovs för mordet på Brunnsgatan i Gävle i november 2021, och fick dem dömda i tingsrätten i juni. I september led hon ett bakslag när hovrätten frikände dem.

Morgonposten har tidigare berättat hur advokaten Thomas Bodström ryckte ut från Stockholm för att få Adem frikänd i hovrätten.

Hot mot Stensson Jonsson

När Sabanovs satt häktad skrev han ett brev till Stensson Jonsson och förklarade att han skulle våldta henne och skada hennes familj. Nu har vice chefsåklagare Helena Falkerby åtalat honom för hot mot tjänsteman för att han skickade brevet.

I samma stämningsansökan åtalas han för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd mot häktespersonalen på häktet i Gävle. När tre manliga och fyra kvinnliga kriminalvårdare skulle flytta honom till en isoleringscell satte han sig till motvärn genom att spjärna emot och kränga kraftigt med kroppen. Enligt stämningsansökan sa han att han skulle ta dem när han kom ut. Det var det största misstaget de gjort, menade han, och lovade att han skulle komma ihåg deras ansikten. Han ska uttryckligen sagt “jag ska döda er”, till de sju kriminalvårdarna.

Misstänkt för grov våldtäkt

Osama Adem har också fått förnyad kontakt med åklagarkammaren i Gävle. I hans fall gäller det inte hot om våldtäkt utan en faktisk våldtäkt.

Söndagen den 9 september våldtogs en minderårig flicka i Sandviken. Redan samma natt anhölls Adem för brottet i sin frånvaro. Han greps av polisen den 12 oktober.

Uppgifter i andra media påstår att det var flera personer som våldtog henne, men det vill inte kammaråklagare Malin Wallén bekräfta.

– Det är en uppgift som jag inte kan kommentera i nuläget.

Har du någon aning om ursprunget till den uppgiften?

– Nej, jag har ingen aning om ursprunget. Men det är inga andra personer som är delgivna misstanke om brott, säger Wallén.

I fredags, den 14 oktober, var det dags för häktningsförhandling. Wallén begärde Adem häktad på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak.

Thomas Bodström tog sig återigen till Gävle för att försvara sin klient. Och återigen med framgång. Tingsrätten slog fast att det inte finns sannolika skäl till misstanke, och inte tillräckliga skäl för häktning. Osama Adem släpptes på fri fot.

Hur vanligt är det att du misslyckas med en häktningsframställan?

– Jag ser det inte som att jag misslyckats. Jag ser det som att tingsrätten gör en annan bedömning än jag gör, huruvida det föreligger sannolika skäl. Det är ju en bedömningsfråga.

Vad händer nu?

– Förundersökningen fortsätter och misstanke om brott kvarstår. Det ska hållas förhör. Det ska inhämtas journaler. Och vi ska inhämta svar på teknisk undersökning, bland annat.

Malin Wallén lägger till att det för tidigt för att kunna uttala sig om hur det kommer att gå i slutändan.

Adem är också misstänkt för övergrepp i rättssak. Typiskt sett handlar det om att man med våld eller hot om våld försöker hindra någon från att anmäla eller vittna.

Ärendet ska också gälla övergrepp i rättssak. Vad kan du säga om det?

– Jag kan inte kommentera den misstanken heller, mer än att det riktar sig mot samma målsägande. Det är i samband med att den grova våldtäkten begås. Så mycket kan jag säga.

Utbrytarkung

Osama Adem har ett antal domar i bagaget, men det senaste året har han lyckats värja sig mot alla anklagelser som kastats mot honom.

Mellan 2019 och 2021 dömdes han tre gånger för ringa narkotikabrott. I april 2021 dömdes han till skyddstillsyn för ett rån. I juli samma år dömdes han till fyra månaders fängelse för grov misshandel, efter att ha stuckit en kniv i armen på en person.

Men sedan han kom ut från fängelset har han inte blivit dömd för någonting. Hösten 2021 började med att han var misstänkt för ett mordförsök på restaurang Tennstopet i Gävle. Han förhördes och släpptes på fri fot, men misstankarna kvarstod. Utredningen lades senare ned trots att hans DNA hittats på mordplatsen.

Den 11 november 2021 mördades gängledaren Baran Arslan på Brunnsgatan. Adem greps, häktades och dömdes i tingsrätten. I september 2022 frikändes han av hovrätten.

Nu handlar det om grov våldtäkt. I fredags gick tingsrätten inte med på att häkta honom, utan släppte honom på fri fot. Gävles Houdini ser ut att gör det igen, assisterad av den förre justitieministern Thomas Bodström.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.