165 000 friska höns ska avlivas efter larm om salmonella i ägg – försäljningen av äggen har stoppats av Axfood och Coop

    5 januari 2023, kl 08.42

    ”Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts”, meddelar Axfood i ett pressmeddelande. Det handlar om Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före-datum 2023-01-26. I går återkallade även Coop ett parti ägg – Coop ägg frigående 12-pack, Coop ägg frigående 24-pack samt Xtra ägg frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum.

    Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, berättar för SVT Nyheter att myndigheten fick beskedet i måndags. ”Det handlar om två avdelningar i ett stall med ungefär 165 000 djur, det var dit man kunde isolera det.”

    Nu ska de många friska hönsen avlivas. ”Då går vi in och spärrar, vi fattar beslut om avlivning och det ska sen saneras, tömmas på gödsel och så vidare. Gången i det hela är tyvärr att djuren måste avlivas.”

    Salmonella kan innebära en hälsofara, men salmonellabakterien dör vid upphettning till 70 grader. Äggen har i begränsad omfattning sålts av Axfood respektive Coop, men försäljningen är nu stoppad. Ansvaret för själva återkallelsen av ägg ligger hos Livsmedelsverket.

     

     

    Fler notiser