15-åring våldtar nioårig flicka i Skellefteå – döms för mordförsök och grov våldtäkt mot barn till rättspsykiatrisk vård

    14 december 2022, kl 16.00

    Skellefteå tingsrätt meddelade i dag domen mot den 15-årige Abushi Shamse som den 7 juli i år försökte strypa en nioårig flicka i Skellefteå med hennes skosnören. Det följdes av en utdragen våldtäkt, där Shamse ”använt sig av omfattande våld”. Det framkommer i domen att misshandeln lett till ”en väldigt omfattande hjärnskada”.

    15-åringen döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. ”Från mitt perspektiv är det här det bästa tänkbara straffet. Personen är i behov av vård, och det kommer att prövas om han är lämplig att skrivas ut eller inte”, säger åklagaren Andreas Nyberg till SVT Nyheter. Flickan har på grund av sina svåra skador inte kunnat medverka i rättegången.

    Den nioåriga flickan överfölls i somras när hon var på väg hem från fritids. Den första polisen på plats sprang med henne i famnen till ambulansen; en annan polis körde sedan till akuten. Ambulanspersonalen kunde då koncentrera sig på att rädda flickans liv.

    Shamse ska betala skadestånd till flickan med 730 000 kronor, samt betala skadestånd till flickans föräldrar.

     

     

    Fler notiser