Vatten smaksatt med rök tar kändiskockarna med storm – ger betydligt djupare smaker till drinkar och vegetariska rätter

  4 december 2022, kl 13.00

  Det lilla familjeföretaget Halen Môn i Wales har tuffat på rätt bra sedan 1997, då de råkade glömma en kastrull med havsvatten på spisen. Saltkristallerna fungerade oväntat bra som smakförstärkare i den annars något jolmiga maten, och säljs fortfarande. Nu lägger finsmakare till en ny produkt på inköpslistan – vatten smaksatt med rök av rostad ek.

  Det var en kändiskock som bad Halen Môn utveckla produkten, och efter tio år börjar den också hitta vägen in till många intresserade hushåll. ”Vi har sett en gradvis ökning i popularitet under de senaste åren, särskilt med kunder som vill ge djupa smaker till veganska eller vegetariska rätter”, säger Jess Lea-Wilson till Daily Mail.

  Det finns sedan tidigare artificiella rökessenser från USA, men det här är en hantverksprodukt där vattnet röks i flera dagar över ekflis. Många britter förfäras över produkten och priset, 54 kronor för en flaska på 100 ml. Det räcker i och för sig med ett par droppar, och många matintresserade är lyriska.

  Det går också utmärkt bra att uppgradera drinkar med rökvattnet, eller varför inte testa tuffare isbitar?

   

   

  Fler notiser