Efter 20 år i fängelse frias norske Viggo Kristiansen, dömd för att ha mördat och våldtagit två flickor – är oskyldig

  22 oktober 2022, kl 13.15

  2002 dömdes Viggo Kristiansen till 21 års fängelse för misshandel, mord och medverkan till mord på två flickor, åtta respektive tio år gamla. Grunden för straffet var vittnesmålet från en annan person som erkände ett av morden, men hävdade att Kristiansen var huvudmannen bakom båda morden.

  I går tog det tog bara 25 minuter för riksåklagaren Jørn Maurud att pulvrisera domen från 2002. Kristiansen kan inte kopplas till brottsplatsen, tekniska bevis saknas, det finns inga DNA-bevis och samtal till och från hans mobil visar att han, som han själv alltid har hävdat, var hemma när morden ägde rum.

  Så kom orden som friade honom helt: ”Jag ber Borgarting hovrätt att frikänna Viggo Kristiansen”, sa Maurud enligt Aftenposten. ”Det här är en tragedi för många, även för rättssäkerheten.” Han bad å hela Åklagarmyndighetens vägnar om ursäkt.

  Rättsskandalen i Norge är historisk, och enligt justitieminister Emilie Enger Mehl tillsätter regeringen en oberoende utredning. ”Skulle det slutgiltiga beslutet ligga i linje med riksåklagarens bedömning blir det här en rättsskandal som inte har någon parallell i Norge.”

   

   

  Fler notiser