Kertjbron som förbinder Krim med Ryssland drabbas av en explosion – viktig försörjningsväg för ryska trupper

  8 oktober 2022, kl 10.15

  Explosionen, som enligt vittnen kunde höras flera kilometer bort, ägde rum strax före klockan 06.00 i morse, när ett tåg korsade bron mellan Ryssland och Krim. Bilder visade en våldsam okontrollerad eld som uppslukade flera järnvägsvagnar, följt av en jättelik svart rökpelare. Ena halvan av den parallella bron för biltrafik har kollapsat.

  Körbanan verkar vara helt avskuren, utan tydliga tecken på ett missilangrepp. Det kan vara ett tecken på att attacken på bron är ett spektakulärt sabotage. Broförbindelsen är både högst symbolisk för Ryssland, och en viktig logistisk försörjningsväg för ryska styrkor på Krim och i södra ryskockuperade Ukraina, skriver The Guardian.

  Efter skadorna på järnvägsbron finns det bara en annan försörjningslinje via järnväg kvar, som också den är inom är räckhåll för Ukrainas attacker. Direkt efter explosionen dök det upp rapporter om invånare på Krim som skyndade till bensinstationer, oroliga över bränslebrist.

  Den nästan två mil långa bron invigdes fyra år efter Rysslands annektering av Krim-halvön 2014, och är ett av Vladimir Putins prestigeprojekt.

   

   

  Fler notiser