Spansk Securitas-vakt mördar kollegor, skjuts av polis och förlamas – undviker rättegång genom ett assisterat självmord

  6 augusti 2022, kl 16.00

  Den rumänske Securitas-vakten Marin Eugen Sabau, 46 år, tyckte han hade riktigt besvärliga chefer. Han säger sig ha varit ett offer för exploatering och rasism. Innan attacken mejlade han cheferna: ”Jag kommer att ta lagen i egna händer. Lärdomar i blod glöms inte snart bort.”

  Trots Sabaus ökända förkärlek för vapen, och att han var medlem i en skytteklubb, var det ingen på företaget som tog hans hot på allvar. ”Han klagade över att de ständigt trakasserade honom för att han var från Rumänien”, säger klubbens ägare Xavier Fau till El País.

  Sabau tog sig in på företaget och sköt snabbt ihjäl tre av sina chefer, men lämnade en sekreterare oskadd. Han flydde sedan med sin bil, och öppnade eld mot en polispatrull som försökte blockera vägen. Efter att ha barrikaderat sig i en herrgård råkade polisen skjuta sönder ryggraden, trots den skottsäkra väst han bar.

  Sabau hävdar att polisen fortsatte skjuta när han redan var medvetslös. Och då han numera är så gott som fullständigt förlamad har en domstol fastslagit att han har rätt till ett assisterat självmord. Därmed kan han undvika den väntande rättegången.

   

   

  Fler notiser