Asiens rikaste kvinna förlorar halva sin förmögenhet i Kinas fastighetskris – bara 161 miljarder kronor kvar på kontot

  28 juli 2022, kl 16.00

  Den kinesiska fastighetsutvecklaren Country Garden har klarat sig hyfsat när många andra i Kinas fastighetssektor fått allt svårare att betala räkningarna; nu faller värdet på företaget. Yang Huiyan, Asiens rikaste kvinna, fick ta över familjeföretaget av sin far 2005, och nu har hon bara 161 miljarder kronor kvar i plånboken.

  Investerarna som gått in med pengar i Country Garden skrämdes i går när företaget tillkännagav att de måste dra in ytterligare fem miljarder kronor i aktiekapital, delvis för att betala förfallna skulder. Country Gardens Hong Kong-noterade aktier föll med 15 procent.

  Enligt Bloomberg Billionaires Index har majoritetsägaren Yang Huiyan under det senaste året sett sin nettoförmögenhet minska med mer än 52 procent. Med sina 161 miljarder kronor är hon fortfarande Asiens rikaste kvinna, men tvåan Fan Hongwei närmar sig; hon har 160 miljarder kronor.

  2020 började kinesiska myndigheter agera mot den kopiöst skuldsatta fastighetssektorn, som står för upp till 30 procent av landets ekonomi och är en viktig drivkraft för tillväxt. Risken för finansiell smitta är stor.

   

   

  Fler notiser