Amazon stämmer nu administratörer för 10 000 Facebook-grupper – förmedlar falska eller vilseledande produktrecensioner

  20 juli 2022, kl 16.00

  Har Amazon och Google har brutit mot konsumentskyddslagstiftningen genom att inte skydda kunderna från falska produktrecensioner? Brittiska tillsynsmyndigheter utreder de båda företagen, och i alla fall Amazon verkar vilja göra något åt problemet.

  I går sa Amazon att de stämt administratörerna för mer än 10 000 Facebook-grupper. De påstås vara ansvariga för att underlätta köp och försäljning av falska recensioner på Amazons marknadsplatser i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Japan.

  ”Våra team stoppar miljontals misstänkta recensioner innan de någonsin ses av kunder, och den här rättegången går ett steg längre för att avslöja förövare som verkar på sociala medier”, sa Dharmesh Mehta, Amazon.

  En av grupperna som stämts hade det träffande namnet ”Amazon Product Review”, med fler än 43 000 medlemmar tills Meta stängde gruppen tidigare i år. Sedan 2020 har Amazon rapporterat fler än 10 000 falska recensionsgrupper till Meta, som valt att stänga hälften av dem.

  Amazon introducerade produktrecensioner 1995 för att hjälpa kunder att fatta mer välgrundade shoppingbeslut.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser