Kinesiska bostadsköpare vägrar betala sina bolån – staterna uppmanar därför bankerna att rädda fastighetsutvecklarna

  18 juli 2022, kl 14.00

  Tusentals kinesiska bostadsköpare vägrar amortera mer på oavslutade lägenhetsprojekt. Tillsynsmyndigheterna uppmuntrar långivare att förlänga lån till hållbara fastighetsprojekt, skriver The Guardian.

  Fastighetssektorn i Kina har krisat sedan den långsamma kollapsen av den näst största bostadsutvecklaren, Evergrande, började förra året. En 30-årig högkonjunktur baserad på billiga krediter och en oändlig efterfrågan från landets enorma växande medelklass går nu mot sitt slut.

  Riskerna med en oro över obetalda löner, ofullbordade hus och osäker avkastning från investeringsportföljer gör att regeringen i Peking kämpar för att begränsa effekterna av fastighetssektorns problem. Innan årets slut ska fastighetsbolagen betala tillbaka obligationslån på 880 miljarder kronor.

  Sötebrödsdagarna går mot sitt slut, enligt det amerikanska analysföretaget S&P. ”I det första skedet bad företag investerare att byta ut eller förlänga obetalda obligationer för att vinna tid. I nästa steg antar vi att investerare tappar tålamodet för sådana uppskov, särskilt om bostadsförsäljningen inte snart återhämtar sig.”

   

   

  Fler notiser