Transsexuella spelare avstängda från internationella rugbyligan för damer – ledningen ser över sin policy om inkludering

  21 juni 2022, kl 15.45

  World Rugby publicerade sina riktlinjer på sin webbplats, där de säger att transsexuella kvinnor inte ska spela i internationella rugbyligamatcher för kvinnor ”på grund av storleken, kraften och de fördelarna som testosteron ger under puberteten och tonåren, och de resulterande riskerna som detta skapar för spelare”.

  Kritiker av transpersoners deltagande i vissa kvinnliga sporter hävdar att de kan ha en oproportionerlig fördel jämfört med de andra spelarna. Påståendet ifrågasätts dock starkt av många transpersoner och deras supportrar.

  ”Visa mig bevisen på att transkvinnor tar allas stipendier, dominerar i alla sporter, vinner varje titel. Jag är ledsen, det händer bara inte”, sa den amerikanska fotbollsspelaren Megan Rapinoe till tidskriften Time.

  Ett antal sporter har sett över sin integrationspolicy under de senaste månaderna, särskilt efter att Internationella olympiska kommittén tidigare i år beslutade att policyer som styr transpersoners deltagande bör bestämmas av respektive sportgren.

  Under de tre senaste åren har Svenska fotbollförbundet gett två transpersoner dispens för spel.

   

   

  Fler notiser