Forskare identifierar molekyler som ersätter träningspass med piller – kan komma att bromsa åldersrelaterade sjukdomar

  20 juni 2022, kl 14.15

  Det är bland annat forskare från Baylor College of Medicine i USA som gjort omfattande analyser av blodet från möss. Studien, som publicerades i den brittiska tidskriften Nature förra veckan, upptäckte att en modifierad aminosyra, Lac-Phe, ökade efter att de fått springa intensivt.

  ”Regelbunden träning har visat sig hjälpa viktminskning, reglera aptiten och förbättra den metaboliska profilen, särskilt för personer som är överviktiga”, säger Yong Xu, professor och medförfattare till studien som Independent tagit del av.

  Studien visar hur möss som fått en diet med hög fetthalt, för att göra dem överviktiga, minskade sitt matintag med 50 procent efter att ha fått den modifierade molekylen. Tanken med forskningen är dock inte att folk ska sluta träna. Istället kan det bli ett hjälpmedel för de vars fysik inte tillåter dem att träna tillräckligt. Äldre eller de med ohälsa kan få medicinen för att bromsa benskörhet eller förhindra hjärtsjukdomar.

  ”Om vi kan förstå mekanismen genom vilken träning utlöser dessa fördelar, så är vi närmare att hjälpa många människor att förbättra sin hälsa,” sa Xu.

   

   

  Fler notiser